Chris Carilli, un astronom al National Radio Astronomy Observatory, a declarat: ?Se pare că găurile negre au apărut primele?. ?Indiciile care susţin această ipoteză se acumulează?, a adăugat acesta.
Studiul, prezentat miercuri la o conferinţă a Societăţii Astronomice Americane, s-a bazat pe cercetările unei echipe internaţionale de astronomi. Ei au studiat primul miliard de ani de viaţă a Universului.
Cercetările au scos la iveală o relaţie surprinzătoare între masele găurilor negre şi cele ale stelelor şi gazului din galaxiile ce gravitează în jurul lor. Raportul dintre masa găurilor negre şi cea a stelelor şi a gazului galactic care le înconjoară pare a fi acelaşi pentru numeroase galaxii. Astfel, masa găurilor negre din centrul galaxiei este de aproximativ o miime din cea a stelelor, a prafului şi a gazului acestor galaxii.
Dominik Riechers, de la Institutul de Tehnologie din California, unul dintre co-autorii studiului, a spus: ?Marea întrebare este de a şti dacă gaura neagră şi galaxia au crescut împreună, menţinând raportul constant între masele lor de-a lungul procesului sau dacă una sau alta au cunoscut, la un anumit moment, o dezvoltare mai importantă?.
Acest raport a fost măsurat de către oamenii de ştiinţă şi pentru galaxiile şi găurile negre din primul miliard de ani de după Big Bang.
Un alt membru al echipei de cercetare, Fabian Walter, de la Institutul Max-Planck de Radioastronomie din Germania a adăugat: ?Calculele noastre arată că acest raport nu era constant în ?tinereţea? Universului. Masa găurilor negre era atunci mult mai mare, ceea ce sugerează că ele au început să se formeze înaintea galaxiilor?.
Antena3.ro