Adolescenţii pot fi irascibili, neşăbuiţi şi egoişti. Însă, nu este vina lor. Asta au descoperit oamenii de ştiinţă americani. Potrivit Daily Telegraph, creierul adolescenţilor se dezvoltă într-un ritm mai lent decât corpul, motiv pentru care se evervează foarte uşor.
Până în prezent, psihologii considerau că la baza comportamentului ciudat al adolescenţilor erau hormonii. Însă, cercetările oamenilor de ştiinţă de la Institutul naţional pentru sănătate mintală din Bethesda au arătat că acest comportament este provocat de o serie de schimbări structurale în creierul tinerilor.
Potrivit cercetătorilor, până la vârsta de 20 de ani, adolescenţii pierd în fiecare an aproximativ 1% din materia cenuşie şi câştigă materie albă, un ţesut adipos care contribuie la stabilizarea conexiunilor neuronale şi la transmiterea impulsurilor electrice.
În jurul vârstei de 20 de ani, creierul poate fi asemănat cu un burete, în ceea ce priveşte acumularea de cunoştinţe. Totuşi, absenţa unui control al impulsurilor poate determina un comportament riscant. În această perioadă, tinerii sunt predispuşi consumului excesiv de alcool şi droguri, fumatului şi întreţinerii de relaţii sexuale neprotejate.
Antena3.ro