Creierul uman este, în prezent, cu 10% mai mic faţă de cel al strămoşilor noştri Cro-Magnon (care au trăit în Europa cu 20.000 – 30.000 ani în urmă), însă părerile oamenilor de ştiinţă în acest sens sunt împărţite – unii cred că nivelul de inteligenţă este în scădere în timp ce alţii sunt de părere că devenim mai deştepţi.
Anumiţi cercetători susţin că societatea actuală, din ce în ce mai complexă, nu necesită un nivel prea ridicat de inteligenţă pentru supravieţuire şi reproducere. Alţii sunt de părere că acesta este un semn de domesticire şi agresiune scăzută, evidenţiind exemplul unor specii ale căror creiere s-au micşorat şi au devenit, în acelaşi timp, mai puţin violente, relatează
Newser.com, care citează
NPR.
„Un alt fel de a spune acelaşi lucru este o creştere a toleranţei”, a delarat Brian Hare, antropolog la Universitatea Duke pentru Ştiinţa Creierului. Un studiu a comparat creierele a două specii de cimpanzei, arătând faptul că una dintre aceste specii are un creier mai mare, în timp ce cealaltă este mai puţin agresivă şi mai cooperantă.
„Lucrul cel mai drăguţ în privinţa studiului comportamentului animalelor şi al oamenilor este că ne ajută să concepem strategii care se ocupă de părţile noastre mai întunecate”, a mai spus antropologul.