Acest studiu are o importanţă deosebită deoarece contrazice părerea tradiţională potrivit căreia persoanele care nu fumează nu pot deveni dependente de nicotină. Echipa de cercetători care au iniţiat acest studiu au analizat efectele fumatului pasiv în cazul a 1800 de copii din Quebec, cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.
Jennifer O'Loughlin, cercetătoare la Universitatea din Monreal şi susţinătoare a acestui studiu, a declarat publicaţiei Daily Mail:" Studiul demonstrează că 5% dintre copiii care nu au fumat niciodată, dar au fost expuşi fumatului pasiv acasă sau în maşină, prezintă simptome ale dependenţei de nicotină." Aceasta a mai adăugat: "Rezultatele studiului dovedesc necesitatea unor noi politici de sănătate care să promoveze renunţarea la fumat în prezenţa copiilor, în vehicule sau la domiciul familial".
Purtătorul de cuvânt al grupului "Action on smoking" care militează împotriva fumatului a spus că cea mai bună modalitate de a proteja copiii este interzicerea fumatului în locurile în care sunt prezenţi aceştia. Rezultatele studiului au fost publicate în revista "Addictive Behaviours".
Antena3.ro