Copiii concepuţi în decembrie prezintă cu 8% mai multe riscuri de a suferi de autism, faţă de cei concepuţi în iulie, potrivit unui studiu american realizat pe mai mult de şapte milioane de copii, informează dailymail.co.uk.
Riscul creşte progresiv până la începutul primăverii, copiii concepuţi în martie prezentând cu 16% mai multe riscuri de a suferi de autism.
Autorii studiului, cercetătorii de la Universitatea din California, au analizat datele despre peste şapte milioane de naşteri înregistrate în statul american California în perioada ianuarie 1990 - decembrie 2000.
Factori de mediu, precum expunerea la virusurile sezoniere şi lipsa de vitamina D - sintetizată de piele în prezenţa soarelui - pot juca un rol important în dezvoltarea autismului.
Potrivit lui Ousseny Zerbo, coordonatorul studiului, datele rămân aceleaşi chiar şi după ce au fost luaţi în considerare factori precum educaţia maternă, rasa/ etnia şi anul conceperii copilului.
Pentru acest studiu s-au luat în considerare doar 91% din naşterile din perioada menţionată mai sus, restul fiind excluse fie din cauza unor nereguli în datele de înregistrare, fie pentru că unii copii au murit până să împlinească şase ani, vârstă la care, în mod tipic, ar fi fost diagnosticat autismul.
În timpul studiului, au fost identificate aproximativ 19.000 de cazuri de autism.
Autismul este o tulburare a creierului care afectează abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur. Semnele autismului se dezvoltă înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, deşi boala este uneori diagnosticată abia mai târziu. Autismul nu se poate vindeca, determină diferite grade de izolare socială, însă tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativă în viaţa bolnavului. Diagnosticarea precoce şi tratamentul adecvat poate duce la creşterea numărului de bolnavi cu autism capabili să trăiască independent atunci când ajung la vârsta adultă.