Cheltuielile militare mondiale au ajuns la un record de 1,5 trilioane de dolari anul trecut, în pofida crizei economice. Astfel, cheltuielile militare au crescut cu 5,9 procente în termeni reali comparativ cu 2008, SUA fiind responsabilă pentru peste jumătate din această creştere, susţine Stockholm International Peace Research Institute în raportul său anual depre armament.
"Efectele generale ale crizei financiare globale şi a recesiunii economice par a fi avut un impact minor asupra cheltuielilor militare?, arăta institutul.
"Deşi SUA a condus creşterea, nu a fost singura. Din ţările pentru care am avut date, 65 procente şi-au crescut cheltuielile militare în termen real în 2009."
Produsul intern brut a înregistrat o contracţie de 0.9 procente anul trecut, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
SIPRI, care realizează cercetări independente privind securitatea internaţională, armamentele şi dezarmarea, arăta că creşterea din cheltuieli reflectă mica descreştere economică pentru unii cumpărători precum China, dar şi obiective strategice pe termen lung.
"Multe state şi-au crescut cheltuielile publice în 2009, ca modalitate de impulsiona cerere pentru combaterea recesiunii. Deşi cheltuielile militare nu au fost o parte importantă a pachetelor de stimulare economică, ele nu au fost excluse," sublinia Sam Perlo-Freeman, şeful Proiectului de cheltuieli militare al SIPRI.
"Cifrele demonstrează că pentru marile puteri şi cele medii, precum SUA, China, Rusia, India şi Brazilia, cheltuielille militare reprezintă o strategie pe termen lung pe care o aleg chiar şi în condiţii economice grele."
Cheltuielile militare americane, sub impulsul costrurilor imense pentru operaţiunile din Irak şi Afganistan, au urcat 7,7 la sută la 661 miliarde dolari, de peste şase ori mai mult decât China, cel de-al doilea mare cheltuitori, în faţa Franţei, Marii Britanii şi Rusiei.
Cu toate acestea, creşterea Chinei ca mare putere militară poate fi observată la analizarea cheltuielilor din ultimul deceniu. În această perioadă, Beijing şi-a crescut cheltuielile cu 217 procente, faţă de 76 la sută SUA şi 49 procente global.
Institutul mai aprecia că reducerile deficitelor bugetare în numeroase state va afecta cheltuielile militare în 2010 şi 2011.
Antena3.ro