Antena 3 CNN Externe Studiu: Bărbaţii inteligenţi produc spermă de calitate superioară

Studiu: Bărbaţii inteligenţi produc spermă de calitate superioară

Studiu: Bărbaţii inteligenţi produc spermă de calitate superioară
06 Dec 2008   •   13:49

Bărbaţii inteligenţi tind să producă spermă de o calitate superioară, sugerează cercetătorii britanici. O echipă de cercetători ai Institutului de Psihiatrie a analizat datele prelevate de la foşti soldaţi americani, care au servit ţara în timpul războiului din Vietnam, şi a descoperit că soldaţii care au avut scoruri mari la testele de inteligenţă tind să aibă spermatozoizii mai activi.
Studiul, publicat în jurnalul Intelligence şi citat de BBC, susţine ideea conform căreia genele ce stau la baza inteligenţei ar putea avea şi alte efecte biologice. Aşadar, dacă mutaţii minore deteriorează inteligenţa, acestea ar putea afecta şi alte caracteristici, cum ar fi calitatea spermei. În plus, cercetătorii presupun că stilul de viaţă influenţează relaţia dintre inteligenţă şi sănătate. E mai puţin probabil ca oamenii inteligenţi să fumeze şi mai mult probabil să facă exerciţii fizice, ştiind că ambii factori afectează performanţa mintală.
Studiul, realizat pe 425 de subiecţi bărbaţi, a luat în calcul două caracteristici care, aparent, nu erau asociate: inteligenţa şi calitatea spermei. Cercetătorii au descoperit o legătură mică, dar importantă din punctul de vedere al statisticii. În urma acestui studiu, cercetătorii au declarat că, independent de vârstă şi stil de viaţă, inteligenţa a fost corelată cu trei factori ai calităţii spermatozoizilor: număr, concentraţie şi abilitatea de mişcare.
Doctorul Allan Pacey, expert în feritilitate la Universitatea din Sheffield, a afirmat: ?Ideea că este posibil să detectăm o relaţie statistică între inteligenţă şi calitatea spermei la bărbaţii adulţi probabil spune mai mult despre dezvoltarea în paralel a creierului şi a testiculelor când bărbatul se afla în pântecul mamei, şi aşadar despre cât de bine funcţionează amândouă în viaţa adultului, fiind mai sugestivă decât ideea că jocul Sudoku poate stimula cumva producerea de spermă."
Mostrele de spermă au fost colectate în 1985 de către Centrele americane pentru controlul bolilor, ca parte dintr-un studiu de amploare, având ca obiectiv sănătatea soldaţilor americani din timpul războiului din Vietnam.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close