Antena 3 CNN Externe Studiu: Apa de pe Lună provine de la comete

Studiu: Apa de pe Lună provine de la comete

Studiu: Apa de pe Lună provine de la comete
Foto: pumapac.org
10 Ian 2011   •   15:29

Apă de pe Lună a fost adusă de comete, care au căzut pe acest satelit al Terrei la scurt timp după formarea sa, arată un studiu publicat în revista Nature Geoscience. Cercetătorii americani au dedus că apa lunară provine din trei surse potenţiale: manta - situată sub scoarţa lunară, protoni - aduşi de vânturile solare şi comete.

Aprovizionarea cu apă provenind de la comete s-ar fi produs, în opinia oamenilor de ştiinţă, la puţin timp după formarea Lunii, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

"Determinarea cantităţii totale şi a surselor de provenienţă a apei lunare are implicaţii profunde pentru a înţelege mai bine istoria sistemului Terra-Lună", a declarat astrofizicianul James Greenwood, citat de AFP.

Savanţii au crezut multe decenii că Luna este complet lipsită de apă, însă mai multe descoperiri recente au arătat că astrul conţine însă resurse importante de apă.  Potrivit unei teorii formulate în anii 1970, Luna s-ar fi format din resturile de scoarţă terestră aruncate în spaţiu în urma coliziunii dintre Terra şi o altă planetă.

 

 

×
Subiecte în articol: Luna apa cometa studiu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close