Antena 3 CNN Externe Studiu: Activitatea cerebrală, folosită la evaluarea hotarârii unei persoane de a renunţa la fumat

Studiu: Activitatea cerebrală, folosită la evaluarea hotarârii unei persoane de a renunţa la fumat

1 minut de citit Publicat la 11:18 01 Feb 2011 Modificat la 11:18 01 Feb 2011
Studiu: Activitatea cerebrală, folosită la evaluarea hotarârii unei persoane de a renunţa la fumat
Foto: mercatornet.com
Activitatea cerebrală poate fi folosită pentru a evalua hotarârea unei persoane care vrea să renunţe la fumat. Asta spun cercetatorii americani care au analizat cu ajutorul unui scaner o regiune a cortexului asociată cu modificările de comportament. Studiul, publicat în revista Health Psychology, a fost efectuat pe un eşantion de 28 de fumatori care s-au înscris într-un program creat cu scopul de a-i ajuta sa renunţe la ţigări.

Participanţii au fost invitaţi să privească o serie de mesaje referitoare la procesul de renunţare la fumat, în timp ce un scaner înregistra activitatea lor cerebrală. Dupa fiecare mesaj, oamenii notau într-un caiet în ce fel acea le-a influenţat decizia de a renunţa la viciu.

Persoanele ale căror creiere manifestau o anumită activitate în timpul difuzării mesajelor s-au dovedit a fi semnificativ mai hotarâte să reducă raţia de ţigări pe parcursul lunii care a urmat. Emily Falk, directoarea laboratorului de neuroştiinţe din cadrul Universităţii Michigan şi principala autoare a studiului spune că prin aceste teste cercetătorii vor putea cunoaşte ce se petrece în creierul unei persoane şi preciza mai bine comportamentul ei viitor în privinţa şanselor sale de a renunţa la fumat.

Potrivit unor statistici oficiale, în Statele Unite ale Americii numărul fumătorilor din cadrul populaţiei adulte a scăzut în mod constant dupa anul 2000 şi apoi s-a menţinut dupa 2005 în jurul valorii de 20-21%. (CG3) În fiecare an, în Statele Unite ale Americii, mor aproximativ 443.000 de persoane din cauza unor maladii asociate cu tabagismul.
 


×
Etichete: fumat renuntare
x close