Estimarea specialiştilor Universităţii din Tokyo, care vine în urma intensificării activităţii seismice după 11 martie, se bazează pe datele Agenţiei nipone de meteorologie, potrivit căreia în regiunea Tokyo a fost înregistrată o medie zilnică de 1,48 de cutremure cu magnitudine mai mare de 3 grade de la catastrofa care a distrus în urmă cu peste zece luni coasta de nord-est.
Numeroase cutremure s-au produs de atunci, dar acestea nu au fost resimţite mereu şi nu au provocat pagube.
Seismicitatea a devenit mai importantă în regiunea Capitalei, ceea ce antrenează un risc mai mare de producere a unui cutremur puternic, a explicat Naoshi Hirata.
Temerile privind producerea unor cutremure mari pe viitor s-au dublat după seismul cu magnitudinea 9 care a avut loc pe coastele de nord-est ale Japoniei, declanşând un tsunami soldat cu 19.000 de morţi şi un accident nuclear fără precedent la centrala de la Fukushima.
Ultimul cutremur cu un număr mare de morţi în Capitală a avut loc la 1 septembrie 1923. Acesta a provocat peste 100.000 de morţi, mulţi fiind victime ale incendiilor.
Japonia, situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, înregistrează în fiecare an pe teritoriul său peste 20 la sută dintre cutremurele cele mai puternice de le planetă.