Antena 3 CNN Externe Studenţii maghiari protestează în faţa ambasadelor româneşti

Studenţii maghiari protestează în faţa ambasadelor româneşti

Studenţii maghiari protestează în faţa ambasadelor româneşti
18 Iun 2007   •   17:00

Liderul studenţilor maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Adam Valerian, a declarat luni că în luna octombrie în faţa a 12 ambasade ale României vor fi organizate acţiuni pentru susţinerea revendicărilor studenţilor maghiari. Protestele vor fi organizate în faţa ambasadelor româneşti din Germania, Austria, Spania, Belgia, Olanda, Franţa şi Anglia, iar pe lângă susţinerea studenţilor maghiari, aceste mitinguri vor avea scopul de ?tratare a minorităţilor maghiare din România la fel ca celelalte minorităţi din Europa?, potrivit Rompres.

Este luatã în calcul inclusiv declanşarea grevei generale, începând cu noul an universitar. 720 dintre cei 1.200 de studenţi maghiari de la UMF Târgu Mureş au semnat o petiţie prin care solicită inclusiv înfiinţarea de facultăţi cu autonomie decizionalã şi financiară largă.

Conform afirmaţiilor lui Valerian, diaspora maghiară din Occident şi-a exprimat simpatia faţă de eforturile studenţilor maghiari de la UMF Târgu Mureş şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, privind înfiinţarea de facultăţi autonome din punct de vedere decizional şi financiar, pentru care se strâng semnături de susţinere.

Zece studenţi maghiari de la UMF Târgu Mureş şi alţi zece de la UBB vor pleca, în toamnă, cu bicicletele la Strasbourg, pentru a-şi susţine cauza. Aceştia vor parcurge 2.000 de kilometri în 22 de zile şi vor fi tranzita oraşe precum Cluj-Napoca, Debrecen, Budapesta, Viena, Munchen, şi Strasbourg.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close