Antena 3 CNN Externe Strategia Rusiei de a cuceri centralele nucleare din Ucraina pentru a tăia energia din marile orașe este foarte riscantă

Strategia Rusiei de a cuceri centralele nucleare din Ucraina pentru a tăia energia din marile orașe este foarte riscantă

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 16:17 08 Mar 2022 Modificat la 16:17 08 Mar 2022
centrala nucleara Zaporizhzhia
Sursa foto: Twitter/_ferdinand_v

După ce forțele ruse au cucerit centrala nucleară de la Cernobîl și reactoarele încă operaționale de la Zaporizhzhia, se pare că acum s-ar putea concentra pe o a treia instalație, Konstantinovka, în sud.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că o prioritate cheie a Occidentului este evitarea „catastrofelor” cu centralele nucleare ale Ucrainei în invazia rusă.

Cu 15 reactoare operaționale, Ucraina este al șaptelea cel mai mare producător de energie nucleară din lume, conform cifrelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru 2020.

Țara, care se bazează pe energia nucleară pentru mai mult de jumătate din sursa sa de energie, a făcut îmbunătățiri semnificative în materie de siguranță de-a lungul anilor, spun experții.

Numai Zaporizhzhia are șase reactoare cu un design mai modern și mai sigur decât cel care s-a topit la Cernobîl în 1986, în cel mai grav dezastru nuclear din lume.

Probabil că Rusia a făcut ca stațiile nucleare ale Ucrainei să fie o prioritate, deoarece „aceasta le permite să întrerupă curentul în orașele mari”, a declarat pentru AFP analistul de relații internaționale Jean-Marc Balencie.

„Unul dintre obiectivele rușilor este să-i facă pe oameni să plece, să epuizeze capacitatea și voința de apărare a rezistenților”, a spus Balencie.

„Fără energie electrică înseamnă fără încălzire, fără apă curentă, fără frigidere sau congelatoare”.

O sursă militară franceză a declarat pentru AFP că „vor dori să ia toate centralele nucleare pentru a crește presiunea” asupra ucrainenilor.

Dar liderul rus Vladimir Putin i-a spus lui Macron că „nu are nicio intenție să atace centralele nucleare” și că este „gata să acționeze în conformitate cu normele AIEA”, a spus Paris.

Forțele ruse s-ar putea afla în raza de acțiune de artilerie a celor trei reactoare de la Konstantinovka, în sudul Ucrainei, situate între Herson - primul oraș important capturat - și portul de la Marea Neagră Odesa, o posibilă țintă viitoare.

Majoritatea reactoarelor din Ucraina „au fost construite de sovietici, au planurile la Moscova”, a spus o sursă militară franceză.

Odată ce armata deține controlul asupra unui amplasament, rușii „pot aduce propriile lor echipe de ingineri pentru a avea grijă de centrala”, a adăugat sursa.

O altă opțiune este forțarea personalului local să continue să opereze site-ul, așa cum pare să fie cazul la Cernobîl.

AIEA a avertizat că peste 200 de  oameni care se ocupau de securitate și întreținere au fost împiedicați să plece de când forțele ruse au preluat controlul pe 24 februarie.

"Rușii au preluat Cernobîl în timp ce tura de noapte își termina tura. Turul de zi nu a mai putut să se întoarcă niciodată" la centrală, a declarat pentru AFP, Natasha, al cărei tată lucrează la reactor.

Aceasta reprezintă o problemă, având în vedere diviziunea strictă a sarcinilor între turele de noapte și de zi, a adăugat ea.

„Există combustibil nuclear care este păstrat într-un bazin special, în anumite condiții de temperatură, cantitate de minerale și așa mai departe”, a spus Natasha.

„Dar tura de noapte nu are acces la aceste date. Dacă combustibilul nu este întreținut corespunzător, acest lucru ar putea genera un risc, cum ar fi o explozie locală”, se teme ea.

Munca non-stop, cu o singură masă pe zi, fără medicamente sau facilități de igienă și lipsa somnului încep să îi afecteze pe angajați.

Luni, „un angajat a fugit într-o zonă de excludere și nimeni nu-l poate găsi”, a spus Natasha.

Pericol fără precedent

Capturarea de către Rusia a Zaporizhzhiei, la aproximativ 170 de kilometri nord de peninsula ucraineană anexată Crimeea, a ridicat spectrul dezastrului nuclear în întreaga lume, deoarece bombardamentele au lovit centrala și au cauzat pagube.

Deocamdată nu este clar dacă centrala nucleară a fost lovită intenționat sau accidental, deși structurile vitale par să rămână intacte.

„Nu avem impresia că (rușii) au vrut să bombardeze centrala, dar nici nu au avut o grijă deosebită”, a declarat pentru AFP sursa militară franceză.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că nivelurile de radiații au rămas „normale” conform ultimelor date.

Un incendiu a izbucnit la unitatea de antrenament a centralei, dar se pare că nu au fost daune reactoare.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a avertizat totuși luni că „operațiunile militare la instalațiile nucleare au cauzat un pericol fără precedent de accident nuclear, punând în pericol viața oamenilor care trăiesc în Ucraina și în țările vecine, inclusiv Rusia”.

El s-a oferit să viziteze Ucraina pentru a evalua situația de siguranță, potrivit RTL

Dincolo de bombardamente intenționate sau neintenționate, analistul Balencie a declarat pentru AFP că un accident nuclear ar putea avea loc dacă personalul ucrainean încearcă să saboteze centralele.

Luptătorii rezistenței ar putea chiar să atace o centrală nucleară din Rusia, a adăugat el.

„Suntem într-o lume în care lucrurile care par imposibile într-o seară devin foarte reale a doua zi”, a spus Balencie.

×
x close