Antena 3 CNN Externe Strategia pentru educaţie propusă de Traian Băsescu, în dezbatere publică

Strategia pentru educaţie propusă de Traian Băsescu, în dezbatere publică

1 minut de citit Publicat la 15:34 23 Oct 2008 Modificat la 15:34 23 Oct 2008
Strategia pentru educaţie propusă de Traian Băsescu, în dezbatere publică
Evaluări la mai multe discipline din doi în doi ani, un portofoliu de educaţie pentru fiecare elev şi un fond de 500 de euro deschis de guvern fiecărui copil. Sunt principalele obiective ale strategiei pentru educaţie propusă de Traian Băsescu. Documentul se află de două zile în dezbatere publică, pe site-ul Preşedinţiei iar pentru a putea fi aplicat trebuie să fie asumat şi de viitorul guvern.
Noua strategie pentru educaţie propune ca învăţământul general şi gratuit să aibă 13 ani, de la clasa pregătitoare până la sfârşitul liceului. Clasa pregătitoare ar urma să înceapă la vârsta de 5-6 ani, iar ieşirea din învăţământul liceal să se realizeze la 18 ani. Învăţământul primar va avea 4 ani, cel gimnazial 5 ani iar cel liceal va avea 3 ani. Toate aceste măsuri ar urma să reducă abandonul şcolar, spun cei care au realizat strategia.
În privinţa modalităţii de evaluare a elevilor se propune o schimbare majoră de abordare. Elevii vor susţine, la sfârşitul clasei a IX-a, examene şi la două limbi străine. Examenele de tipul testelor naţionale sau cele de tipul admis-respins vor fi înlocuite de Portofoliul de educaţie al elevului, adică rapoarte de evaluare.
O altă măsură se referă la diferenţierea salarizării cadrelor didactice în funcţie de performanţă.
Strategia Preşedinţiei propune şi crearea unui cont bancar personal de educaţie pentru fiecare nou-născut, echivalent a 500 de euro. Părinţii pot depune în acest cont şi alte sume în limita a 500 de euro pe an. Contul va putea fi utilizat de copil după vârsta de 16 ani.
Strategia, pusă pe hârtie de fostul ministru al educaţiei Mircea Miclea, vine după semnarea, în vară, a Pactului Naţional pentru Educaţie, atât de sindicate, cât şi de partidele politice. Pentru a fi însă aplicată, strategia va trebui să fie asumată şi de viitorul guvern, iar schimbările să se aplice până cel mai târziu în 2012.
Antena 3

×
x close