Antena 3 CNN Externe Strategia lui Bush în Irak - respinsă

Strategia lui Bush în Irak - respinsă

Strategia lui Bush în Irak - respinsă
17 Feb 2007   •   13:43

Camera Reprezentanţilor din Congresul American a respins planul preşedintelui George W. Bush de suplimentare a trupelor desfăşurate în Irak. După 4 zile de dezbateri, congresmenii au votat o rezoluţie împotriva noii strategii propuse de Casa Albă pentru situaţia din Irak. Documentul nu are caracter obligatoriu, însă exprimă dezaprobarea Congresului, dominat de democraţi, faţă de strategia preşedintelui.

Rezoluţia a fost aprobată cu 246 de voturi pentru şi 182 împotrivă. Documentul dezbătut de membrii Camerei Reprezentanţilor exprimă sprijinul pentru trupele americane aflate în teatrul de operaţii. În schimb, se opune suplimentării numărului acestora cu 21.500 de soldaţi, pentru a asigura securitatea în Bagdad şi în provincia Anbar. Susţinătorii rezoluţiei speră că votul îl va forţa pe Bush să îşi schimbe strategia, iar forţele americane să fie retrase din teatrul de operaţii, unde şi-au pierdut viaţa peste 3000 de soldaţi americani.

Opozanţii documentului susţin că Irakul va rămâne astfel pe mâinile teroriştilor islamişti şi i-au acuzat pe democraţi că vor să pericliteze campania din statul islamic prin reducerea fondurilor. Potrivit analiştilor, votul a declanşat o confruntare între Congres şi preşedinte asupra unui conflict din ce în ce mai puţin popular, inclusiv în rândul opiniei publice.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close