Antena 3 CNN Externe Strateg rus: România doreşte să se depărteze de UE şi NATO şi să se apropie de Rusia

Strateg rus: România doreşte să se depărteze de UE şi NATO şi să se apropie de Rusia

2 minute de citit Publicat la 08:16 09 Oct 2008 Modificat la 08:16 09 Oct 2008
Strateg rus: România doreşte să se depărteze de UE şi NATO şi să se apropie de Rusia
Analiştii ruşi consideră că majoritatea politicienilor din România ar dori o apropiere de Federaţia Rusă. Cel puţin aceasta este părerea lui Aleksandr Bovdunov, autorul unui studiu publicat pe site-ul geopolitika.ru, portal ce este coordonat de Aleksandr Dughin.
Studiul, intitulat: ?Politica externă a României în raport cu Rusia: sunt posibile schimbări?? porneşte de la un adevăr vechi şi fundamental: ?Europa de Sud-Est şi Balcanii sunt regiuni de o importanţă vitală pentru Rusia, care pretinde rolul de pol al puterii in spatiul eurasiatic?, scrie ?Gardianul?.
Autorul rus crede că ?România a jucat şi joacă, din momentul creării sale, rolul elementului de bază al unui cordon sanitar, construit în jurul Rusiei, mai întâi de Marea Britanie, iar acum de SUA?.
Bovdunov spune că ?lovitura de stat, numită revoluţie, a fost coordonată de Occident, cu participarea activă a Ungariei si a minoritătii maghiare din Romania si a retelelor protestante?. El afirmă că România a pendulat între Est şi Vest până în 2004, când a fost ales Traian Băsescu.
Referindu-se la Ion Iliescu, autorul consideră că acesta înţelegea că orientarea fermă către Occident va însemna pentru România o totală pierdere a suveranitătii?. Politologul rus susţine că alegerea ?proatlantistului Băsescu a marcat momentul decisiv al retragerii Rusiei din Balcani?.
Aleksandr Bovdunov crede că?Victoria Rusiei asupra Georgiei a pus regimul lui Băsescu într-o situaţie extrem de dificilă. S-a înviorat opoziţia, care a văzut în evenimentele din Georgia şi in fortificarea Rusiei o şansă pentru o schimbare internă în ţară?. Aici el remarcă ?o metamorfoză uimitoare a fostului politician proamerican Mircea Geoană?. Concluzia analistului: ?românii au început să tragă cu ochiul spre Răsărit. Sentimentul este însoţit de nostalgiile crescânde după socialism şi după vremurile lui Ceauşescu, când România avea un loc aparte în lagărul socialist?. Pentru a completa, politologul rus arată că ?majoritatea forţelor politice din România, cu excepţia lui Băsescu şi a Partidului Democrat-Liberal, optează pentru schimbarea relaţiilor cu Rusia, în sensul unei mai mari apropieri. Pentru România, aceasta este o şansă reală de mărire a gradului de suveranitate n raport cu NATO si UE, dar si o posibilitate de a-si creste influenta in UE din perspectiva unei relatii privilegiate cu o superputere energetica, cum este Rusia?.
In final, strategul arată că ?România se pare că vrea să revină la tactica sa preferată de joc la două capete şi de negociere a unor privilegii din ambele părţi. Este lucrul pe care mereu a ştiut să-l facă foarte bine?.
Antena3.ro

×
x close