Salina Steinfeld, câștigătoarea competiției de marți de la Ierusalim, s-a născut în România și a suportat ororile naziste până în 1948, când s-a mutat în Israel.
Au participat zece concurente, cu vârste cuprinse între 79 și 90 de ani. Concursul s-a ținut într-un muzeu, iar femeile au defilat pe un podium machiate, coafate și purtând ținute elegante.
Anul trecut, competiția nu a putut fi organizată, din cauza pandemiei de coronavirus.
Organizatorii au transmis că astfel se conferă farmec şi respect unui număr din ce în ce mai mic de femei evreice supravieţuitoare a căror tinerețe a fost furată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar care au reușit să-și clădească noi vieți în Israel, scrie Reuters.
Cel puțin două participante erau originare din România. Printre restul concurentelor s-a numărat o femeie născută în Iugoslavia, care a supravieţuit lagărului de concentrare de la Rab din Croaţia de astăzi.
"După ce am trecut prin Holocaust, nu am visat niciodată ca aş putea ajunge unde mă aflu, cu o familie mare - doi copii, patru nepoţi şi doi strănepoţi", a declarat concurenta Kuka Palmon, care a supravieţuit unui masacru în ţara sa natală, chiar România. "Totuşi, iată-mă, la această vârstă înaintată, 87 de ani. Este un lucru divin, de nedescris", a adăugat aceasta
Totuși, sunt și voci care au spus că un asemena concurs ar putea afecta amintirea celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust. Acest lucru a fost contestat de rudele concurentelor.
Dana Papo, nepoata unei concurente, Rivka, a susținut că toate participantere "merită ca întreaga lume să vadă câtă frumuseţe se află în aceste femei care au trecut printr-o asemenea oroare".
"Le vom arata cât de mult le iubim şi le apreciem. Datorită lor, avem un viitor şi o ţară", a adăugat ea.