Antena 3 CNN Externe Stoltenberg spune că NATO ar fi putut să facă mai mult pentru a împiedica declanșarea invaziei rusești în Ucraina

Stoltenberg spune că NATO ar fi putut să facă mai mult pentru a împiedica declanșarea invaziei rusești în Ucraina

Stoltenberg - profimedia
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    14 Sep 2024   •   11:23

NATO ar fi putut face mai mult pentru a înarma Ucraina în încercarea de a preveni invazia Rusiei în 2022, a declarat şeful alianţei militare occidentale, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat sâmbătă de săptămânalul german FAS, informează Reuters, conform Agerpres.

„Acum oferim materiale militare pe timp de război - atunci am fi putut furniza materiale militare pentru a preveni războiul”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a evidenţiat reticenţa NATO de a furniza arme pe care Ucraina le solicitase înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, din cauza temerilor că tensiunile cu regimul criminal de la Kremlin vor escalada.

După începerea războiului, Ucraina, care nu este membră a NATO, a primit un sistem de armament după altul de la aliaţii săi, la capătul unei ezitări iniţiale.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, va renunţa, în octombrie, la funcţia sa de la NATO, pe care o deţine din 2014. Fostul prim-ministru al guvernului Țărilor de Jos, Mark Rutte, a fost anunţat, în iunie, ca următorul secretar general al organizaţiei.

În interviu, Stoltenberg a apreciat că încheierea războiului din Ucraina va fi obţinută doar la masa negocierilor.

„Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia într-o anumită etapă. Dar trebuie să se bazeze pe puterea Ucrainei”, a spus el.

Stoltenberg a refuzat să confirme dacă va prelua de la diplomatul german Christoph Heusgen funcţia de preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen după plecarea de la NATO. El a declarat pentru FAS că are „multe opţiuni” şi că va locui la Oslo.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close