Candidatul PSRM la funcţia de preşedinte al ţării, Alexandr Stoianoglo, a negat legăturile sale cu Rusia și a declarat, într-un briefing de presă susţinut vineri, că nu este afiliat ideologic vreunei doctrine sau formaţiuni politice, deşi a fost acuzat în spaţiul public că ar reprezenta interesele Federaţiei Ruse.
Stoianoglo a afirmat în ultima zi a campaniei electorale că, în cazul în care va ajunge preşedintele Republicii Moldova, va propune „un model european autentic".
„Eu nu sunt un politician afiliat ideologic vreunei doctrine sau formaţiuni politice. Voi fi un preşedinte apolitic, nepărtinitor, echilibrat şi un slujitor fidel al Constituţiei. Scopul meu este siguranţa, pacea şi bunăstarea Moldovei, nu politica. Voi fi un preşedinte al tuturor şi nu voi diviza niciodată oamenii şi societatea.
Candidatura mea este un angajament ferm de a construi o Moldovă în care fiecare voce este ascultată şi fiecare comunitate este sprijinită. Voi pune capăt divizărilor şi voi propune un model european autentic, unde statul serveşte cetăţeanul şi nu interesele politice", a afirmat Stoianoglo.
Candidatul socialiştilor o va înfrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care se va desfăşura duminică, pe candidata pro-europeană Maia Sandu. Actualul lider de la Chişinău, Maia Sandu, a obţinut în primul tur 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători.
Ce arată ultimul sondaj înainte de turul doi al prezidențialelor din R. Moldova
Președinta Republicii Moldova ar câștiga un al doilea mandat, potrivit unui sondaj defalcat pe 3 scenarii prezentat de compania iDATA, citat de agora.md.
Astfel potrivit primului scenariu, pe care iDATA îl consideră „puțin probabil”, Maia Sandu ar obține 50,95% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo 49,05% din voturile din Republica Moldova. Cu voturile din diaspora și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga cu 55,2%.
Potrivit sursei citate, acest scenariu este puțin probabil pentru că nu ține cont de faptul că nu toți participă la vot, că până la alegeri unele opinii se pot schimba ți că există o diferență de structură de vârstă etc. În acest scenariu nu se ține cont de cine vine la vot în mod real, doar se descrie cum ar vota populația dacă fiecare categorie de cetățeni ar veni în mod proporțional la vot.
În cel de al doilea scenariu prezentat de iDATA, prezentat ca fiind „mai probabil”, Alexandru Stoianoglo ar avea 52,68% în Republica Moldova, dar Maia Sandu ar câștiga alegerile cu 52,2% cu sprijinul voturilor venite din diaspora.
Al treilea scenariu, prezentat de compania iDATA ca fiind „foarte probabil”, Maia Sandu ar acumula 51,1% din voturile totale venite din Republica Moldova, diaspora și din stânga Nistrului.
otrivit autorilor sondajului, Alexandru Stoianoglo ar putea câștiga turul 2 al alegerilor prezidențiale numai printr-o mobilizare slabă a cetățenilor aflați în diaspora și a unei mobilizări active a cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului.
Sondajul este avizat de Comisia Electorală Centrală. 60% dintre răspunsuri au fost colectate prin apel, 20% au fost chestionare colectate online și 20% au fost chestionare colectate față în față. Eroarea maximă de eșantionare este de aproximativ 3%. Chestionarul a fost realizat în 323 de localități, pe un eșantion de 1005 persoane. Perioada de colectare a datelor este de 25-29 octombrie.
Turul doi al alegerilor prezidențiale va ave aloc duminică, 3 noiembrie.