Europa scoate gaze din rezervele sale cu cea mai mare viteză din ultimii șapte ani, pe măsură ce vremea rece duce la creșterea necesarul de consum pentru încălzire, iar temperaturile urmează să scadă din nou în cursul acestei săptămâni, transmite Agerpres citând presa internațională.
Depozitele subterane de gaze de pe continent, esențiale în situația în care livrările întâmpină probleme, au ajuns în prezent la un grad de umplere de 70%, comparativ cu 86% în aceeași perioadă a anului trecut.
Chiar dacă nu există un risc imediat, golirea rapidă a depozitelor ar putea face reumplerea lor mai dificilă în următorul sezon şi riscă să aibă un impact asupra prețurilor pe termen scurt.
Potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe şi analizate de Bloomberg, gradul de umplere a depozitelor europene de gaze este mai mic cu 25 de puncte procentuale faţă de nivelul lor maxim.
Este cea mai importantă scădere înregistrată după 2018.
"Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon", afirmă Samantha Dart, director de cercetare în cadrul Goldman Sachs Group Inc.
Temperaturile au scăzut în mare parte din regiunea de nord-vest a continentului european, ceea ce ar putea însemna noi retrageri de gaze din depozite.
De asemenea, zona este din ce în ce mai expusă la volatilitatea de pe piață, deoarece se bazează pe gazele naturale lichefiate (GNL) pentru a acoperi golul lăsat de stoparea tranzitului de gaze naturale rusești prin conductele din Ucraina.
Eventualitatea unor întreruperi neprogramate la principalii furnizori de gaze ar putea dezechilibra și mai mult balanța fragilă a regiunii, declanșând noi fluctuații de prețuri.
Astfel de situații se întâmplă deja: în Norvegia uzina de procesare a gazelor lichefiate de la Hammerfest și-a oprit activitatea până în data de 9 ianuarie din cauza unor probleme la un compresor.
Săptămâna trecută, cotațiile la gaze au înregistrat un avans de 4% şi în prezent sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, pe măsură ce piața se confruntă cu diminuarea stocurilor şi cu livrări reduse.