Antena 3 CNN Externe Ştirea câştigării premiului Nobel pentru pace, cenzurată de Guvernul chinez

Ştirea câştigării premiului Nobel pentru pace, cenzurată de Guvernul chinez

1 minut de citit Publicat la 18:12 08 Oct 2010 Modificat la 18:12 08 Oct 2010
Ştirea câştigării premiului Nobel pentru pace, cenzurată de Guvernul chinez

Ştirea cu privire la atribuirea premiului Nobe pentru pacel lui Liu Xiaobo a ajuns în presa din întreaga lume, mai puţin în China, unde Guvernul a cenzurat-o pe majoritatea site-urilor de pe internet, informează Mediafax. Căutarea după cuvintele-cheie "premiu Nobel, pace, Liu Xiaobo" nu oferea niciun rezultat pe marile portaluri de informaţie şi motoare de căutare ca Sina, Sohu şi Baidu. Mai mult decât atât, jurnalul de seară al postului oficial de televiziune CCTV s-a deschis cu informaţii despre inundaţiile din insula chineză Hainan.

Cenzura faţă de opiniile care critică Guvernul sau evocă problema drepturilor omului este foarte activă în China, din cauza comunismului practicat. Site-urile sensibile politic sunt cenzurate, iar autorităţile controlează îndeaproape Internetul pentru a stopa opiniile contrare celor ale conducerii.

Premiul Nobel pentru Pace din 2010 a fost atribuit vineri de Comitetul norvegian Nobel lui Liu Xiaobo, aflat în detenţie, "pentru eforturile durabile şi non-violente în favoarea drepturilor omului în China". Decernarea acestui premiu lui Liu Xiaobo a determinat nemulţumirea publică a regimului chinez faţă de Comitetul Nobel

Caz similar de cenzură şi în România comunistă

Ceea ce se întâmplă acum în China s-a întâmplat şi în România comunistă, mai exact în 1985. Atunci românul Ioan Moraru a câştigat premiul Nobel pentru pace, fiind printre membrii fondatori ai organizaţiei "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" (IPPNW - Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear), cea care a primit în acel an acea distincţie. Ştirea despre românul Ioan Moraru a fost trecută sub tăcere de regimul Ceauşescu, în special din cauza faptului că Nicolae Ceauşescu râvnea de mult la distincţia pentru pace acordată de comitetul Nobel. Aşa că nu se făcea ca în ţară să se afle că un român a primit acest premiu.

Informaţia a fost trecută sub tăcere până în 1990, când au apărut doar informaţii sporadice despre Ioan Moraru. Chiar şi în democraţie numele lui Ioan Moraru nu a fost pomenit prea des în România, contribuţia sa la premiul Nobel pentru pace din 1985 fiind trecută sub tăcere. Antena3.ro a publicat anul trecut mai multe informaţii inedite despre Ioan Moraru.

Citiţi aici articolele publicate pe Antena3.ro despre Ioan Moraru.

Antena3.ro

×
x close