După șapte ani la putere, liderul social-democrat, afectat de o criză politică la începutul verii, și-a respectat angajamentul din luna august, când a spus va pleca din funcție în noiembrie, cu mai puțin de un an înaintea legislativelor din septembrie 2022.
Această decizie așteptată declanșează procesul de succesiune ce ar urma să o aducă în scaunul de prim-ministru pe Magdalena Andersson, actualul ministru de finanțe (foto următoare).
Andersson a fost aleasă la începutul lunii la conducerea Partidului Social Democrat în locul lui Lofven.
Ea are sarcina dificilă de a convinge Parlamentul să-i dea un vot de încredere la o dată ce nu a fost stabilită deocamdată.
Deși campioană declarată a egalității între sexe, Suedia nu a avut niciodată o femeie în funcția de prim-ministru.
Pentru a reuși, Magdalena Andersson va trebui să-şi asigure sprijinul comun al aliaților săi ecologiști şi al altor două partide, de stânga și de centru, cu interese adesea divergente.
A doua demisie în cinci luni
Stefan Lofven a mai demisiunat în iunie, la o săptămână după ce cabinetul său a pierdut sprijinul parlamentului, în urma unui vot de neîncredere.
Înaintea demisiei, Lofven a încercat atunci, fără să reușească, să coaguleze sprijin parlamentar, cu perspectiva ca tot el să fie numit în fruntea următorului cabinet
Alternativa presupunea convocarea de alegeri anticipate.
Criza a fost rezolvată tot în favoarea lui Lofven: în data de 5 iulie, premierul demisionar a anunțat că discuțiile pentru reformarea guvernului au fost încununate de succes iar legislativul l-a reconfirmat prin vot în fruntea cabinetului, două zile mai târziu.
Fost sudor și lider sindical, Stefan Lofven a condus, din 2018, o coaliție minoritară fragilă cu Verzii, bazându-se pe sprijinul a două mici formațiuni de centru-dreapta și pe voturile de la Partidul Stângii.
Guvernul din 2018 s-a format după patru luni de negocieri, în urma unor alegeri care nu au clarificat spectrul politic din Suedia.