Antena 3 CNN Externe Statul Islamic, acuzaţi de tentativă de genocid. "Atrocităţile pot fi descrise cu greu"

Statul Islamic, acuzaţi de tentativă de genocid. "Atrocităţile pot fi descrise cu greu"

ISIS-Mass-Killing.jpg
de O.P.    |    22 Oct 2014   •   09:01

Minoritatea yazidi din Irak este victima unei "tentative de genocid" din partea jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI), a apreciat marţi un oficial de rang înalt ONU în domeniul drepturilor omului, după ce s-a întors dintr-o vizită în nordul Irakului, relatează AFP.

"Elemente arată în mod clar o tentativă de comitere a unui genocid", a declarat adjunctul secretarului general al ONU Ivan Simonovici, care s-a întâlnit timp de o săptămână cu reprezentanţi şi refugiaţi la Erbil, Bagdad şi Dahuk.

Atrocităţile comise de către combatanţi SI în ultimele patru luni pot fi considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii, a adăugat Simonovici, în faţa presei, la sediul ONU din New York.

În cazul membrilor comunităţii yazidi, crimele ar putea fi considerate o tentativă de genocid deoarece există probe ale unei voinţe de a-i extermina în cazul în care refuză să se convertească, în opinia sa.

Zeci de mii de etnici yazidi au fugit din nordul Irakului, temându-se că vor fi ucişi, după ce au fost persecutaţi pentru credinţa lor religioasă.

Jihadiştii din cadrul SI au revendicat, într-un număr recent al revistei lor Dabiq, vânzarea unor femei şi copii yazidi ca sclavi şi au afirmat că această minoritate a fost aleasă din cauza obiceiurilor ei unice.

O minoritate kurdofonă din Irak, foarte închisă şi vulnerabilă, comunitatea yazidi este adepta unei credinţe de origine în parte zoroastriană, considerate de către jihadişti ca "adoratoare a diavolului".

×
Subiecte în articol: statul islamic genocid
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close