Schwarzenegger a declarat că statul pe care îl conduce este în situaţie de urgenţă fiscală şi a cerut politicienilor să lucreze împreună într-o şedinţă specială a legislativului pentru a reduce deficitul tot mai mare. A ajuns acum la 11 miliarde dolari.
Se apreciază că acesta va depăşi 28 de miliarde de dolari în următoatele 18 luni, iar guvernatorul republican vrea să se asigure că toţi politicienii depun eforturi comune pentru ca statul să nu rămână fără bani. Statul California se confruntă cu venituri tot mai mici după căderea cotaţiilor investiţiilor, a pieţei imobiliare, dar şi din cauza imposibilităţii în a accesa piaţa de creditare.
?A trebuit să iau decizii dure pe care îmi doresc să nu fi fost nevoit să le iau. Ştiu că este o perioadă teribilă pentru a ridica taxele, dar este de asemenea o perioadă grea pentru a tăia finanţările la diferite programe. În asemenea situaţii de urgenţă ca aceasta, trebuie să luăm decizii rapide care să evite probleme mai grave, chiar dacă aceasta include decizii neplăcute?.
Declarând urgenţă fiscală, Schwarzenegger a câştigat 45 de zile în care politicienii trebuie să găsească o soluţie de a reduce deficitul.
În altă ordine de idei, guvernatorii americani cer preşedintelui ales, Barack Obama să pompeze bani în infrastructură şi să sprijine săracii într-o perioadă în care economia a lovit puternic bugetele statelor. Aproape toţi cei 50 de guvernatori aleşi din SUA au participat la întâlnire cu viitorul preşedinte pentru a discuta situaţia economică.
Obama promisese să implice statele în planul său de a ataca recesiune şi a crea sau salva 2,5 milioane de locuri de muncă.
Întâlnirea cu guvernatorii statelor americane a venit la o zi după ce Biroul naţional de cercetare economică a confirmat că recesiunea a început în decembrie 2007. Aeasta, care este deja cea de-a treia ca lungime din istoria SUA, se aşteaptă să se întindă până la jumătatea anului viitor.
Antena3.ro