Antena 3 CNN Externe Statuia de ceară a lui Abraham Lincoln a rămas fără cap, după ce a fost topită de căldura extremă din Washington

Statuia de ceară a lui Abraham Lincoln a rămas fără cap, după ce a fost topită de căldura extremă din Washington

Statuia de ceară a lui Abraham Lincoln a rămas fără cap, după ce a fost topită de căldura extremă din Washington
Statuia topită a lui Abraham Lincoln, la Washington. Sursă foto: captură X@WTOP
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iun 2024   •   13:19

Abraham Lincoln și-a păstrat capul pe umeri în timpul Războiului Civil American, dar, la mai bine de un secol și jumătate de la sângerosul conflict, un val de căldură i l-a topit, literalmente.

O statuie din ceară a președintelui SUA, amplasată în Washington, DC, a rămas fără cap din cauza temperaturilor caniculare, notează BBC.

Incidentul a fost consemnat în ultimul weekend.

Întreaga statuie a avut de suferit din cauza căldurii, arată sursa citată: capul s-a topit primul, apoi a venit rândul unui picior, care s-a lichefiat, la fel ca și o parte din jilțul președintelui.

Monumentul din ceară a fost instalat în locul numit Camp Barker. Pe vremea Războiului Civil, aici se afla o tabără de refugiați care adăpostea afro-americani eliberați din sclavie de forțele Nordului. Nordiștii au câștigat războiul și au abolit sclavia în Statele Unite, dar președintele Lincoln nu a supraviețuit victoriei: a fost asasinat de actorul John Wilkes Booth pe 14 aprilie 1865, la teatrul Ford din Washington. 

Acum, la Camp Barker se află o școală primară.

Creatorul statuii lui Lincoln a prevăzut-o cu fitiluri care nu trebuie aprinse mai mult de două minute

BBC semnalează că statuia din ceară a lui Lincoln face pare dintr-o serie de monumente realizate de artistul Sandy Williams IV și este mai mult decât un simplu monument, fiind prevăzută cu fitiluri. Acestea au fost aprinse prematur la inaugurarea de anul trecut, determinând o ardere parțială a operei.

O a două replică a fost amplasată în februarie. De astă dată, numărul de fitiluri a fost redus, iar o placă de avertizare afișează următorul mesaj: "Vă rugăm să stingeți fitilul în 1-2 minute".

După incidentul din weekend, care nu a implicat, aparent, niciun fitil, capul lui Abraham Lincoln a intrat în reparații. Un fir marchează locul în care urmează să fie atașat de trunchi.

Se estimează că operațiunea va avea loc în zilele următoare.

BBC mai scrie că zona capitalei americane s-a aflat sub alertă de caniculă iar temperaturile vor continua să se mențină ridicate aici pe tot parcursul săptămânii.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Se scumpesc benzina și motorina, începând de astăzi
x close