Deşi suntem în mijlocul lui decembrie, în staţiunile montane în loc să ningă, bate vântul. Şi la propriu, şi la figurat. Temperaturile scăzute de nopţile trecute au venit însă ca o mănuşă pentru administratorii de pârtii.
Stratul de zăpadă măsoară 20 de centimetri, asta deşi tunurile de zăpadă au fost băgate în funcţiune de cum a dat gerul. Pârtia ar putea fi numai bună de schiat abia peste câteva zile, dacă temperaturile vor rămâne sub zero grade. Administratorii pârtiei spun însă că acesta reprezintă stratul de bază peste care se va aşterne zăpadă naturală, dacă va ninge. Anul acesta însă, la mare a nins ceva mai mult decât la munte, dar nu a fost o bucurie pentru toată lumea. Zăpada şi gheţuşul de pe drumuri i-au scos din minţi pe şoferi.
Bucuria primei ninsori din acest sezon a ţinut, pentru constănţeni, doar până la prima ieşire în trafic, după ce s-a lăsat întunericul. Pe mai multe drumuri de la malul mării, sub zăpadă, s-a format gheaţă, iar şoferii s-au simţit ca la patinoar. Echipajele de deszăpezire nu au ieşit să cureţe şoselele, dar mai mulţi poliţişti au stat în stradă să îi îndrume pe şoferi. Nici dimineaţă nu s-a circulat mult mai bine, însă frigul i-a ţinut pe constănţeni în case.
Şi chiar dacă a fulguit în mai toată ţara, la munte, stratul de zăpadă nu e suficient nici pentru săniuş. Ca să facă un bulgăre de zăpadă, turiştii trebuie să urce la o altitudine de 1700 de metri, în masivul Postăvarul. Aici peisajul este frumos iar stratul e zăpadă măsoară câţiva centimetri. Nu se poate schia, cel mult omătul se poate folosi pentru o distracţie cu sania. Nici cei care au ajuns la Bâlea nu au putut să-şi încerce schiurile pe zăpadă.
Observator