Potrivit lui Rogozin, funcţionarea navei spaţiale ruseşti care aprovizionează ISS va fi întreruptă de sancţiuni, afectând în consecinţă segmentul rusesc al staţiei care serveşte, printre altele, la corectarea orbitei structurii orbitale. În consecinţă, acest lucru ar putea cauza chiar şi abandonarea sau aterizarea ISS.
„Segmentul rusesc asigură că orbita staţiei este corectă (în medie de 11 ori pe an), tot pentru a evita resturile spaţiale”, a spus Rogozin. Postând o hartă a locurilor unde ISS ar putea cădea, el a subliniat că este puţin probabil să se întâmple acest lucru în Rusia.
„Dar populaţiile din alte ţări ar trebui să se gândească la preţul sancţiunilor împotriva Roscosmosului”, a continuat el, numind „nebuneşti” ţările care au impus sancţiunile. Pe 1 martie, NASA a declarat că încearcă să găsească o soluţie pentru a menţine ISS pe orbită fără ajutorul Rusiei.
Echipajele şi proviziile sunt transportate în partea rusă de către nava spaţială Soyuz. Dar Rogozin a spus că lansatorul folosit pentru decolare este „supus sancţiunilor SUA din 2021 şi celor ale UE şi Canada din 2022”.
Roscosmos a declarat apoi că a lansat un apel către NASA, Agenţia Spaţială Canadiană şi Agenţia Spaţială Europeană, „cerând ridicarea sancţiunilor ilegale împotriva companiilor noastre”.
Spaţiul este unul dintre ultimele sectoare rămase în care Rusia şi Occidentul continuă, deocamdată, să coopereze, potrivit Mediafax.