Deciziile de a trimite mai multe nave către Pacific în paralel cu cea de consolidare a parteneriatelor militare din regiune, fac parte dintr-un efort "deliberat" destinat dinamizării rolului Statelor Unite într-o zonă vitală pentru viitorul lor, a declarrat Panetta.
El a menţionat că "până în 2020, Marina americană îşi va repoziţiona forţele de la o proporţie de 50 la sută în Pacific şi 50 la sută în Atlantic, la o proporţie de 60%-40% în favoarea Pacificului - incluzând şase portavioane, precum şi majoritatea navelor şi submarinelor".
Marina americană are la dispoziţie 285 de nave, dintre care jumătate se află în Pacific.
Washingtonul îşi va mări numărul de exerciţii militare din regiunea Pacificului.
Panetta a făcut aceste declaraţii în faţa mai multor responsabili ai Apărării din regiune, în timpul unui dialog privind securitatea, din Shangri-La, un summit organizat de Institutul Internaţional pentru Studiile Strategice (IISS), cu sediul la Londra.
La începutul lunii ianuarie, preşedintele Barack Obama a prezentat noua strategie militară americană, care făcea din Asia prioritatea strategică, alături de Orientul Mijlociu.
Cu ocazia deplasării în Asia, Panetta i-a încurajat pe tinerii ofiţeri să-şi consolideze legăturile cu China şi să fie atenţi la puterea acesteia în regiune. Cheltuielile militare ale Beijingului au ajuns la aproximativ 100 de miliarde de dolari anul acesta.
"Armata chineză este în curs de expansiune şi modernizare. Trebuie să rămânem vigilenţi. Trebuie să fim puternici. Trebuie să fim pregătiţi să trecem peste orice greutate", a declarat Panetta."Dar cel mai important este să începem o nouă eră a cooperării în cea ce priveşte apărarea", între Statele Unite şi ţările asiatice, a menţionat acesta.