Cele două țări au convenit să discute în continuare aceste probleme desemnate prin termenul englez "deconfliction".
"Au fost făcute progrese în timpul acestor discuții care au fost profesionale și s-au axat strict pe implementarea unor proceduri specifice de siguranță... Statele Unite au convenit să discute din nou cu Rusia în viitorul apropiat", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Peter Cook într-un comunicat, citat de AFP și Reuters.
Responsabilii din domeniul apărării din cele două țări au discutat prin videoconferință "măsuri ce pot fi luate de Rusia și coaliția (condusă de SUA) contra grupării Statul Islamic pentru a permite securitatea operațiunilor aeriene în Siria", a precizat Pentagonul.
Problema siguranței spațiului aerian a apărut odată cu intrarea Rusiei în conflictul sirian la 30 septembrie. Statele Unite conduc la rândul lor o coaliție antijihadistă ce efectuează bombardamente în Siria din septembrie 2014.
La o zi după primele lovituri aeriene ale Rusiei, înalți responsabili civili și militari americani au discutat prin videoconferință cu omologii lor ruși mijloacele de a evita incidentele între avioanele celor două țări.
Ei au discutat, săptămâna trecută, chestiuni ce au inclus păstrarea unei distanțe sigure între avioanele americane și rusești, frecvențele radio comune utilizate de avioane pentru a comunica "în caz de primejdie" sau limbajul folosit între aparate pentru schimb de informații.
Americanii folosesc cuvântul "deconfliction" pentru a califica acest tip de comunicare și schimb de informații pentru a evita incidentele între aeronave în același teatru de operațiuni.
Pentagonul a criticat ulterior Moscova, afirmând că Rusia nu răspunde suficient de rapid la propunerile formulate de Washington.