Antena 3 CNN Externe Statele Unite recunosc „meritul” Siriei în distrugerea armelor chimice şi laudă Rusia

Statele Unite recunosc „meritul” Siriei în distrugerea armelor chimice şi laudă Rusia

M.T.
1 minut de citit Publicat la 09:15 07 Oct 2013 Modificat la 09:15 07 Oct 2013
Statele Unite recunosc „meritul” Siriei în distrugerea armelor chimice şi laudă Rusia
Secretarul de stat american, John Kerry, a recunoscut, luni, „meritul” Siriei în distrugerea armelor sale chimice, proces început într-un „timp record”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Procesul a fost demarat într-un timp record şi suntem recunoscători Rusiei pentru aceasta, pentru cooperarea sa, dar, bineînţeles, şi Siriei pentru acordul său”, a declarat Kerry, în cursul unei conferinţe de presă comune, organizată după întrevederea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pe insula indoneziană Bali.

„Este semnificativ că, duminică, la o săptămână după adoptarea rezoluţiei ONU, au fost distruse arme chimice. Cred cu sinceritate că este meritul regimului de la Damasc. Este vorba despre un start bun şi îl salutăm”, a continuat oficialul american.

Mai mulţi experţi în dezarmare chimică au demarat, duminică, distrugerea arsenalului sirian, în spiritul rezoluţiei ONU votate după sângerosul atac cu arme chimice de la 21 august din apropiere de Damasc.

Potrivit ONU, au fost deja distruse capete de rachetă, bombe şi echipamente pentru amestecul produselor chimice.

Specialiştii au supravegheat personalul sirian care „a folosit suflătoare oxiacetilenice şi polizoare pentru a distruge sau a scoate din funcţiune o serie de materiale”, se arată într-un comunicat comun al ONU şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Experţii au ca misiune să distrugă un arsenal estimat la mii de tone, dintre care sute de tone de gaz muştar (iperită) sau gaz sarin, răspândit în sute de puncte, totul într-o ţară aflată în război, o premieră pentru o misiune de dezarmare chimică.

Echipa are misiunea de a aplica Rezoluţia 2118 a Consiliului de Securitate, prima adoptată în legătură cu conflictul sirian, pe baza acordului ruso-american care prevede dezarmarea chimică a ţării până la jumătatea anului viitor.

Acordul a îndepărtat ameninţarea loviturilor aeriene împotriva regimului de la Damasc după atacul de la 21 august, atribuit de Occident şi de opoziţie forţelor guvernamentale.

×
TOP articole
x close