Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Victoria Nuland, a declarat că Statele Unite au îndemnat cele două state să abţină de la retorici sau acţiuni care ar putea să provoace şi să sporească tensiunile dintre cele două ţări.
"Ne dorim ca ambele state să se liniştească şi să revină la o stare în care pot avea o relaţie productivă (...) Statele Unite doresc ca aceşti aliaţi importanţi să se înţeleagă şi să conlucreze la menţinerea păcii şi securităţii în zonă", a declarat purtătorul de cuvânt.
Îngrijorările privind situaţia tot mai tensionată au apărut în momentul în care Turcia, aliatul cel mai important al Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi membru de bază al NATO, şi-a suspendat cooperarea militară cu Israel şi a trimis patrule navale în Marea Mediterană. Decizia a fost luată după ce Israel a refuzat să îşi ceară scuze pentru raidul din 2010 asupra unei flotile cu ajutoare care avea ca destinaţie Gaza, în timpul căreia au fost ucişi opt cetăţeni turci şi turco-americani.
Tensiunile au atins un nou apogeu după ce primul ministru turc, Recep Tayyip Erdoğan, a anunţat că ajutoarele trimise în Gaza vor fi escortate de marina militară pentru a preveni repetarea incidentelor din 2010.
Declaraţia primului ministru turc este prima în care se anunţă că Turcia intenţionează să folosească forţa în încercarea de a trimite asistenţă în fâşia Gaza, în ciuda embargoului impus de Israel pe coasta teritoriului palestinian.
În replică, autorităţile israeliene au declarat că o astfel de acţiune ar fi "gravă şi serioasă", dar au insistat asupra faptului că îşi doresc să găsească o soluţie pentru a calma situaţia.