Antena 3 CNN Externe Statele Unite au atacat Siria, ca răspuns la atacul chimic din nord vestul țării. 59 de rachete au fost lansate asupra unei baze aeriene siriene

Statele Unite au atacat Siria, ca răspuns la atacul chimic din nord vestul țării. 59 de rachete au fost lansate asupra unei baze aeriene siriene

2 minute de citit Publicat la 06:19 07 Apr 2017 Modificat la 06:19 07 Apr 2017
o_1bd37qh5q1voq2eh1e2h16f65qk8.jpg
Foto: Agerpres

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuieşte forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad. 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ţinte din baza "Shayrat". 

Aceste lovituri, prima operaţiune militară a Statelor Unite contra regimului sirian, au fost efectuate cu "59 de rachete" de croazieră Tomahawk, a anunţat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat "asociată programului" de arme chimice al Damascului şi "direct legată" de evenimentele "oribile" de marţi. 

IMAGINILE ATACULUI AMERICAN DIN SIRIA

Marţi, un raid imputat armatei siriene contra localităţii Khan Cheikhoun în nord-vestul Siriei a făcut cel puţin 86 de morţi, dintre care 27 de copii, şi a provocat o indignare internaţională. Imaginile cu victime, femei şi copii agonizând, au şocat lumea. 

BILANȚUL MORȚILOR DIN BAZA AERIANĂ SIRIANĂ

Zeci de morți după atacul chimic din nord vestul Siriei

Cel puţin 86 de persoane, printre care 30 de copii şi 20 de femei, au fost ucise marţi într-un presupus atac chimic în nord-vestul Siriei. Mai multe ţări, inclusiv Franţa şi Marea Britanie, au denunţat regimul preşedintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac. 

Într-un discurs solemn la televiziune de la reşedinţa sa din Florida, Donald Trump a afirmat că operaţiunile americane sunt "în interesul vital al securităţii naţionale". 

Cu faţa gravă, preşedintele republican a afirmat că America este "sinonimă cu justiţia", chemând "naţiunile civilizate" să pună capăt băii de sânge din Siria, devastată de un război care a făcut 320.000 de morţi din martie 2011, milioane de refugiaţi şi a provocat cea mai mare criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Trump l-a acuzat pe "dictatorul sirian Bashar Al-Assad (de a fi) lansat un oribil atac cu arme chimice contra unor civili nevinovaţi utilizând un agent neurotoxic mortal". 

TRUMP CHEAMĂ „NAȚIUNILE CIVILIZATE” SĂ ACȚIONEZE

"Ceea ce a făcut Assad este teribil", a declarat joi preşedintele american, apreciind că " asta nu ar trebui să se poată petrece". 

"Ce s-a petrecut în Siria este o ruşine pentru umanitate iar el este la putere, deci cred că ceva ar trebui se se întâmple", a adăugat Trump, refuzând să dea detalii despre ce intenţionează să întreprindă. 

Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a promis joi un "răspuns adecvat" prezumtivului atac chimic de marţi din Siria, fără a evoca totuşi o acţiune precisă. 

PENTAGON: „RUSIA A FOST PREVENITĂ”

Armata SUA a informat forţele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene şi nu a vizat acele secţiuni ale obiectivului unde ruşii erau consideraţi a fi prezenţi, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.

Informând reporterii asupra operaţiunii, Davis a declarat că armata SUA a avut "multiple" conversaţii joi cu forţele ruse înaintea atacului, folosind o linie de comunicaţii stabilită anterior şi care servea la prevenirea unei confruntări accidentale în Siria în timpul luptelor împotriva grupării Stat Islamic. 

Citește și:

Vlad Nistor, analist de politică externă: Atacul SUA asupra Siriei, o „reacție simbolică” a americanilor

Mircea Geoană: Atacul SUA asupra Siriei nu este un impuls, ci un calcul

Siria, prima reacție după atacul SUA asupra unei baze aeriene a regimului

Expert militar: Atacul asupra Siriei nu este o ofensivă totală a SUA, ci doar o sancțiune punctuală
 

×
TOP articole
x close