Antena 3 CNN Externe Statele Unite, aproape de intrarea în incapacitate de plată. Republicanii și democrații nu ajung la un acord

Statele Unite, aproape de intrarea în incapacitate de plată. Republicanii și democrații nu ajung la un acord

2 minute de citit Publicat la 12:43 25 Iul 2011 Modificat la 12:43 25 Iul 2011
Statele Unite, aproape de intrarea în incapacitate de plată. Republicanii și democrații nu ajung la un acord
Foto: EPA/Intact Images
Membrii Congresului american prelungesc dezbaterile pe tema unui plan de reducere a deficitului bugetar sau un acord care să ridice plafonul de îndatorare a Statelor Unite, informează Associated Press.

În contextul în care majoritatea piețelor internaționale așteaptă un semn din partea republicanilor și democraților din Statele Unite, nehotărârea americanilor tensionează și mai mult situația înainte de 2 august, termenul limită, la care Statele Unite, în condițiile actuale, ar intra în incapacitate de plată.

De marți într-o săptămână, limita de împrumutare curentă expiră. Politicienii americani au încercat, duminică, să ajungă la un acord care să liniștească investitiorii străini, îngrijorați că Statele Unite ar putea fi incapabile să își acopere datoriile la temenul limită.

Depășirea termenuliu limită de 2 august fără mărirea plafonului de îndatorarea sau un plan de reducere a deficitului bugetar și intrarea în incapacitate de plată, pentru prima dată în istoria națiunii, implică mult mai multe pentru Statele Unite. Agenții mondiale de rating amenință cu scăderea acestuia de la ”AAA”, nivelul maxim, ceea ce ar însemna o creștere automată costurilor împrumuturilor făcute atât de guvernul Statelor Unite, cât și cele făcute de cetățenii americani.

Barack Obama a declarat că această desfășurare a evenimentelor ar conduce la o creștere a taxelor. Majoritatea economiștilor consideră că intrarea în incapacitate de plată a Statelor Unite va împinge economia americană înapoi în recesiune sau mai rău, provocând haos la nivelul economiei globale.

Ambele partide, cât și președintele, s-au poziționat astfel încât să nu poarte vina pentru intrarea în incapacitate de plată din cauza lipsei unui acord.

Pentru republicani, apropierea alegerilor din 2012 ridică miza. Majoritatea acestora sunt aleși în luna noiembrie a anului trecut, pe baza programelor care promit taxe cât mai mici. Republicanii și-au luat angajamentul să păstreze impozitele la un nivel cât mai scăzut, iar încălcarea acestei promisiuni i-ar putea costa scump la următorul vot.

Sub conducerea lui John Boehner, reprezentanții republicani au realizat un plan care ar îmbunătăți limita de îndatorare cu aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi suficient pentru restul anului. Obama a propus suplimentarea veniturilor la buget prin impozitare, în special prin închiderea breșelor din sistem și încetarea excepțiilor de la plată a americanilor bogați, pentru a putea acoperi câteva dintre reducerile bugetare propuse pentru serviciile sociale, pensii, sau asigurări medicale. Republicanii au refuzat orice fel de sporire a taxelor.

Democrații au realizat un plan de reducere a cheltuielilor publice cu 2.700 de miliarde de dolari, ceea ce depășește limita cerută de Barack Obama, pentru ca această criză să nu mai apară până la alegerile din 2012. Deși democrații susțin că planul îndeplinește și criteriile republicanilor, cele două partide nu au reușit să atingă un acord.

×
x close