Sancţiunile urmează să vizeze industria petrolieră, apărarea şi tehnologiile sensibile, informează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
„S-a ajuns la un acord politic privind un pachet de sancţiuni economice”, a declarat purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al Uniunii.
În acelaşi timp, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, a afirmat că sancţiunile vor intra în vigoare imediat şi reprezintă un semnal puternic dat Moscovei că „se află pe un drum greşit”.
Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie publicat în Jurnalul oficial al UE. Este de aşteptat ca sancţiunile să intre în vigoare până la sfârşitul zilei de joi, 31 iulie.
Comisia a pregătit o propunere legislativă ce cuprinde măsuri împotriva Rusiei în domeniile accesului pe pieţele de capital, apărare, dubla utilizare (civilă şi militară) a bunurilor şi tehnologiilor sensibile, îndeosebi în legătură cu sectorul energetic.
Până acum, sancţiunile UE împotriva Rusiei s-au axat pe anularea de reuniuni bilaterale, suspendarea cooperării în anumite domenii, precum şi îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor pentru o serie de persoane şi entităţi considerate responsabile de destabilizarea situaţiei din Ucraina.
Noile sancţiuni vor fi supuse unei revizuiri peste trei luni.
Tot marţi, secretarul de Stat american, John Kerry, a anunţat că SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca urmare a acţiunilor acestei ţări în Ucraina.
„Noi suntem, ca şi Europa, în procesul de elaborare a unor noi sancţiuni”, a afirmat Kerry, la o întâlnire cu omologul său ucrainean Pavlo Klimkin.