Antena 3 CNN›Externe›
Statele care au capacitatea de a distruge lumea. Lista ţărilor care deţin BOMBA ATOMICĂ
Statele care au capacitatea de a distruge lumea. Lista ţărilor care deţin BOMBA ATOMICĂ
3 minute de cititPublicat la 11:43 02 Apr 2013Modificat la 11:43 02 Apr 2013
Foto: www.endtimesteaching.com
Mai mult de 20 de state din lume au putere nucleară, însă numai câteva dintre acestea deţin arme nucleare sau sunt suspectate că vor să dezvolte arme nucleare.
SUA– Americanii au efectuat mai multe teste nucleare decât celelalte puteri nucleare la un loc şi reprezintă singurul stat care a utilizat o armă nucleară în luptă. Statele Unite sunt singura putere mondială care a desfăşurat arme în alte state. Prin intermediul programului NATO, americanii au trimis bombe în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.
Prin intermediul a numeroase tratate, SUA şi fostul lor adversar din Războiul Rece, Rusia, au lucrat împreună pentru reducerea arsenalelor lor nucleare, care sunt cele mai mari din lume. Atât SUA, cât şi Rusia au capacitatea de a lansa arme nucleare pe pământ, aer sau pe mare.
Din decembrie 2012, Statele Unite au aproximativ 2.150 de focoase operaţionale. Alte 2.500 de focoase sunt de revervă, în timp ce peste 3.000 de focoase au fost scoase din uz.
RUSIA– Fosta Republică Socialistă Rusă a reuşit să dezvolte arme nucleare pe baza informaţiilor subtilizate, prin intermediul spionilor, de la americani. Când sovieticii au testat prima armă atomică în 1949, au folosit aproape acelaşi design pe care americanii îl testaseră cu patru ani mai devreme şi pe care l-au şi detonat deasupra oraşului Nagasaki.
În ultimii ani, Rusia şi SUA au lucrat împreună la reducerea arsenalelor.
Din decembrie 2012, Rusia deţine 1.720 de focoase operaţionale, 2.700 de focoase în rezervă şi 4.000 care au fost scoase din uz.
MAREA BRITANIE– Când Statele Unite au dat startul Programului Manhattan, un grup de cercetători britanici, cunoscuţi sub denumirea de „misiunea britanică”, a venit să-i ajute. În momentul în care politicienii americani au adoptat o lege care interzicea împărtăşirea informaţiilor cu alte popoare (în 1949), Marea Britanie a început să lucreze la propriul program nuclear. Legea a fost modificată în 1954, americanii şi britanicii reluându-şi legăturile.
Marea Britanie dispune de patru submarine cu rachete nucleare.
FRANŢA – Statul francez este cea de-a treia mare putere nucleară a lumii, cu toate că se află la mare distanţă de Statele Unite şi Rusia din acest punct de vedere.
În prezent, cele mai multe din cele 300 de focoase deţinute de Franţa sunt desfăşurate pe patru submarine nucleare.
CHINA – Chinezii au început să lucreze la programul nuclear în 1950, după ce americanii au mutat o parte din activele nucleare în zona Pacificului, în timpul războiului coreean. Chinezii au testat cu succes primul aparat nuclear în 1964.
Chinezii dispun în prezent de 140 de focoase atribuite rachetelor terestre şi alte 40 de focoase atribuite aparatelor de zbor.
În aproximativ doi ani, China va dispune şi de un submarin nuclear.
INDIA – Indienii au decis să dezvolte arme nucleare după începerea testelor nucleare de către China, în anii `60. India a testat primul dispozitiv nuclear în 1970. Alte trei teste au fost efectuate în 1998.
India are aparate de zbor şi rachete capabile să transporte încărcături nucleare. Dispune de cel mult 100 de focoase, dintre care nici unul nu este operaţional.
PAKISTAN- Dispune de cel mult 100 de focoase, dintre care nici unul nu este operaţional.
COREEA DE NORD– Nord-coreenii au efectuat până în prezent trei teste nucleare, cel mai recent având loc în februarie.
Coreea de Nord deţine bomba atomică, dar nu dispune de o capacitate dovedită de a o miniaturiza şi de a o utiliza cu ajutorul unei rachete balistice.
Este Coreea de Nord o PUTERE NUCLEARĂ? Află care sunt capacităţile balistice ale Phenianului
ISRAEL - Statul israelian refuză să confirme sau să nege că ar deţine bomba atomică. Cu toate acestea, comunităţile internaţionale cred că israelienii deţin aproximativ 80 de arme atomice şi suficient plutoniu pentru alte 200 de arme.
IRAN– În ultimele decenii, au exista îngrijorări referitoare la programul nuclear iranian. Reprezentanţii Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică deţin informaţii credibile că Iranul ar dezvolta arme nucleare, informează CNN.