Estonia, Letonia şi Lituania fac parte din reţeaua de energie electrică a Rusiei, de când şi-au câştigat independenţa în anii 90, şi urmează să se conecteze la reţeaua energetică europeană până la începutul anului 2026.
În pofida aderării la Uniunea Europeană și la NATO în 2004, Estonia, Letonia şi Lituania, continuă să facă parte dintr-o rețea electrică controlată de Moscova, moștenire a celor cinci decenii de ocupație sovietică încheiată în 1991.
Influenţa pe care Rusia o are asupra vecinilor vestici prin reţeaua electrică, cel puţin în teorie, se va încheia când acestea se vor conecta la cea europeană.
Cu toate astea, decizia a fost un compromis, deoarece Estonia dorea conectarea la o reţea nordică.
Operaţiunea vine cu un cost de 1.65 de miliarde de euro, cost ce va fi suportat de Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) - mecanism ce sprijină implementarea proiectelor de interes european, care vizează dezvoltarea și construcția unor infrastructuri și servicii noi, precum și modernizarea infrastructurilor și serviciilor existente în sectoarele: transport, telecomunicații, energie.
"Atunci când vom întrerupe liniile de curent aflate de-a lungul râului Narva, vom tăia, de asemenea, în mod simbolic, ultimele legături cu trecutul nostru sovietic", a declarat pentru Helsingin Sanomat, Taavi Veskimägi (CEO al companiei Elering de furnizare a energiei electrice).
Următorul pas pentru statele baltice este tranziţia de la combustilii fosili la energia regenerabilă.