Letonia a comunicat, miercuri, că nu se opune desfășurării unor trupe occidentale în Ucraina, în condițiile în care marii aliați ai Kievului - SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania - dar și alți parteneri mai mici au respins această variantă.
"Letonia continuă să examineze diferite modalități de consolidare a sprijinului pentru Ucraina.
Dacă aliații NATO ajung la un acord pentru desfășurarea de trupe în Ucraina, Letonia ar lua în considerare să participe", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului leton al Apărării, citat de presa internațională.
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut luni declarația care a agitat apele în rândul țărilor din UE și NATO.
La finalul unei conferințe internaționale de susținere a Ucrainei la care au participat, la Paris, circa 20 de șefi de stat și de guvern, Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina.
Liderul de la Elysee a explicat că "nimic nu poate fi exclus" și că "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câștige acest război".
Perspectiva evocată de Macron a fost invalidată nu doar de statele occidentale, în mod individual, ci și de Alianța Nord-Atlantică.
"NATO și aliații săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014, iar sprijinul a fost intensificat după invazia rusă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina", au arătat oficialii alianței.
Statele baltice, ajutor masiv pentru Ucraina, raportat la propriul PIB
Împreună cu celelalte două state baltice ex-sovietice Lituania şi Estonia, Letonia oferă Ucrainei în războiul cu Rusia cel mai substanțial ajutor raportat la propriul PIB.
Concret, guvernul de la Riga alocă o sumă care echivalează 1,1% din Produsul Intern Brut al țării.
Cifre similare se regăsesc în Lituania, cu 1,4% și Estonia, 1,3%.
De asemenea, cele trei state baltice au cerut la Bruxelles cele mai radicale sancțiuni împotriva Rusiei, iar Letonia a propus interzicerea totală în UE a importurilor de cereale din Rusia.