Anunțul a fost făcut de Mahinda Yapa Abeywardana, șeful Parlamentului, care a menționat că a vorbit la telefon cu Rajapaksa.
Demisia președintelui deschide calea către alegeri în Sri Lanka.
Scrutinul ar urma să fie organizate într-o lună, sub conducerea președintelui interimar.
Anterior, Abeywardana a declarat că președintele fugar l-a desemnat ca interimar în funcție pe premierul Ranil Wickremesinghe, o figură politică la fel de nepopulară ca și Rajapaksa.
Miercuri, guvernul a declarat stare de urgență, iar în capitala Colombo a fost instituită interdicția de deplasare.
Poliția a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a împiedica mulțimea să invadeze reședința oficială a premierului, dar fără succes.
BBC relatează că, după mai multe ore de înfruntări cu forțele de ordine, protestatarii au spart porțile și au pătruns în clădire, "cățărându-se pe orice puteau să pună mâinile".
Oamenii au umplut curtea, coridoarele și balconul, cântând "Gota, nebun, Ranil, nebun", cu referire la președinte și premier.
Premierul nu era la birou, notează BBC.
Wickremesinghe, un apropiat al președintelui fugar, se ascunde de câteva zile, de când protestatarii i-au dat foc la casă.
Deși ascuns, premierul a fost confirmat președinte interimar de șeful Parlamentului și a emis mai multe ordine, inclusiv cel privind instituirea stării de urgență și a restricțiilor de circulație.
Tulburările din Sri Lanka s-au acutizat la finele săptămânii trecute, după luni de proteste care au însoțit intrarea acestui stat asiatic în cea mai gravă criză de la dobândirea independenței.
Statul este, practic, falit, în incapacitate de a-și achita datoria externă de mai multe zeci de miliarde de dolari și mulți cetățeni spun că au ajuns, efectiv, muritori de foame, pe fondul inflației galopante și al penuriei de alimente și combustibil.
Președintele a fugit înainte ca mulțimea să-i invadeze reședința
Sâmbătă, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au invadat reședința președintelui Gotabaya Rajapaksa, care avusese precauția să fugă de acolo cu mai multe ore înainte.
Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat, la Antena 3, cauzele crizei și posibila evoluție a acesteia, la nivel local și internațional
"Efectele perverse ale agresiunii Rusiei în Ucraina - care au condus la criză alimentară și energetică - nu vor fi resimțite, în primul, rând în țările avansate din Uniunea Europeană și în Statele Unite.
Bogdan Chirieac: "Vor fi zeci de mii, poate sute de mii de victime"
Ele se vor face simțite cu prioritate în cele mai sărace state ale lumii. Sri Lanka este unul dintre ele. Acolo va fi și foametea, acolo va fi și lipsa de energie.
Va fi un blackout (pană, n.r.) total. Acolo vor fi probleme ce vor provoca, în final, zeci sau sute de mii de victime. Oamenii vor muri din aceste cauze. Sri Lanka este doar vârful icebergului ", a declarat Chirieac.
El a estimat că țara cu o populație de aproximativ 22 de milioane de locuitori va primi ajutor din partea comunității internaționale, dar ajutorul internațional nu va fi suficient pentru depășirea crizei.
Chiriac a mai anticipat și trimiterea unei misiuni ONU pentru stabilizarea situației dar a prognozat, pe de altă parte, că astfel de crize se vor înmulți în zonele sărace.
Bogdan Chirieac: "Sri Lanka este doar vârful icebergului"
"Tipul acesta de demonstrații a fost consemnat și în Europa Occidentală. În Germania, în Franța, în Marea Britanie, în Italia sindicatele au scos oameni în stradă. Sigur, Sri Lanka și oricare țară europeană au foarte puține lucruri în comună. Dar, iată, se vede această violență extremă care 'vorbește' acolo. Suntem aproape (de un nivel fără precedent de destabilizare globală). Ne-a adus acolo războiul din Siria.
Gândiți-vă că Turcia are 4 milioane de migranți pe care îi întreține cu bani europeni în taberele sale. Când "sultanul" Erdogan se supără pe Europa, mai dă drumul la câte un val. Ne amintim ce a fost la granița Poloniei anul trecut, înainte de războiul din Ucraina (când Belarus a 'importat' migranți și i-a direcționat spre Polonia și țările baltice, n.r.).
Și migrația total necontrolată va fi mult mai puternică. Nordul Africii nu este stabilizat. Națiunile care au cunoscut Primăvara Arabă n-au nimic de-a face nici cu prosperitatea, nici cu democrația. Abia au reușit să învingă grupările fundamentalist-islamice. Multe lucruri sunt instabile în acest moment.
Odată cu criza alimentară și cu cea energetică, de natură să 'rupă' Occidentul, lucrurile la 'periferie' vor fi mult mai vizibile și mai violente", a spus Bogdan Chirieac.
----