Antena 3 CNN Externe Stare de urgenţă în Gaza. Abbas a destituit guvernul

Stare de urgenţă în Gaza. Abbas a destituit guvernul

Stare de urgenţă în Gaza. Abbas a destituit guvernul
14 Iun 2007   •   22:53

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a decis să destituie guvernul dominat de formaţiunea Hamas. Totodată, liderul Fatah a proclamat stare de urgenţă în teritoriile palestiniene. Situaţia a devenit deja critică în Fâşia Gaza, după ce violenţele dintre militanţii grupărilor rivale s-au amplificat în ultimele zile.

Varianta demiterii guvernului de uniune naţională, pe fondul violenţelor sângeroase între Hamas şi Fatah, a fost anunţată de unul dintre consilierii preşedintelui. Mahmoud Abbas a convocat, într-o reuniune de criză, Comitetul Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi comitetul central al Fatah, pentru adoptarea unei decizii definitive privind parteneriatul cu Hamas, în cadrul guvernului.

Sami Abu Zuhri, purtător de cuvânt Hamas, a transmis următorul mesaj: ?Mişcarea Hamas dă asigurări că refuză orice forţă internaţională în Gaza. Orice forţă internaţională este o forţă de ocupaţie similară cu ocupaţia israeliană. Cerem tuturor să-şi vadă de treabă?

Cele două grupări rivale guvernează împreună, din luna martie. Legea fundamentală palestiniană oferă preşedintelui Autorităţii Palestiniene puterea de a demite guvernul pe care tot el l-a numit. Şeful statului poate numi apoi, pentru o perioadă limitată, un cabinet de urgenţă, care nu va trebui să fie aprobat de Parlamentul, dominat de Hamas. Situaţia rămâne extrem de tensionată în Fâşia Gaza. Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ocupat dimineaţă cartierul general al Securităţii Preventive, un serviciu de securitate fidel Fatah, după mai multe ore de confruntări violente, soldate cu 14 morţi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close