Antena 3 CNN Externe Dunărea face prăpăd în Ungaria. Hoții au furat sacii cu nisip care ar fi trebuit să oprească apa. Budapesta a fost inundată

Dunărea face prăpăd în Ungaria. Hoții au furat sacii cu nisip care ar fi trebuit să oprească apa. Budapesta a fost inundată

ungaria budapesta
Dunărea face deja ravagii în Ungaria. Foto: Antena 3 CNN
de Andreea Borboros    |    19 Sep 2024   •   21:01

Dunărea face deja ravagii în ţările vecine. Apele fluviului au crescut atât de mult încât autorităţile ungare au decis să închidă drumuri, gări și feriboturile de-a lungul fluviului. În Budapesta, apa s-a revărsat peste cheiurile inferioare ale orașului și amenință să afecteze infrastructura de transport şi clădirile. O localitate din amonte de capitala Ungariei este complet izolată. De asemenea, într-o localitate de lângă Budapesta hoții au furat sacii cu nisip care ar fi trebuit să oprească apa.

Primarul din Budapesta a anunțat că, în urmă cu puțin timp, munca lor într-o localitate situată la 10 km de capitală a fost bătaia de joc a unor persoane necunoscute, care au furat sacii cu care autoritățile au construit un dig menit să oprească apa. Astfel, misiunea de apărare va trebui reluată.

Andreea Borboros, jurnalist Antena 3 CNN: Autoritățile sunt în continuare în alertă. Asta pentru că în ultimele 24 de ore nivelul Dunării a crescut cu mai bine de un metru. Premierul ungar Viktor Orban avertizează, de asemenea, că această situație va fi cu mult mai gravă, deoarece debitul Dunării crește vertiginos. 

În aceste momente, toată strada pietonală din fața Parlamentului este cuprinsă de ape, iar Dunărea a ajuns inclusiv pe scările de la Parlament. 

Oamenii sunt speriați, însă autoritățile au continuat să ofere asigurări pe tot parcursul zilei de azi că sunt pregătite în cazul în care debitul Dunării nu va mai putea fi controlat. 

Totodată, primarul de aici, de la Budapesta, a dat asigurări asupra faptului că cetățenii nu vor avea de suferit, cel puțin în ceea ce privește apa potabilă. Asta deoarece s-au făcut mai multe măsurători și nu există acest pericol de contaminare a apei.

Am stat de vorbă parcursul acestei zile cu localnici care ne spuneau că au un deja vu după inundațiile din 2013, în vreme ce turiștii spuneau că s-au arătat cu adevărat surprinși de ceea ce au văzut astăzi aici, lângă Parlament și totodată, deși se aflau unii dintre ei în vacanțe, au aflat că nu vor mai putea să circule pe Dunăre cu feriboturile, pentru că tot tot accesul aici, pe Dunăre, a fost restricționat. 

Restricționată și fără acces rutier se află și o localitate situată la 45km de Budapesta, acolo unde premierul ungar Victor Orban, alături de cadrele militare, au dus un elicopter pentru ca acesta să intervină în cazul în care există probleme, persoane care au nevoie de îngrijiri medicale. Totodată, cu acel elicopter, spuneau autoritățile, vor aproviziona întreaga localitate.

Orban: „Situația e gravă”

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, joi, că „situația este gravă”, dar că Ungaria este în siguranță. 

De asemenea, primarul Capitalei a scris pe pagina sa de Facebook că Budapesta este pregătită pentru un vârf de 9 metri înălțime.

Localitatea  Kisoroszi este complet înconjurată de ape. Acolo a fost astăzi și Viktor Orban, care s-a urcat într-o barcă alături de pompieri și a mers să stea de vorbă cu sinistrații. 

Deocamdată apa nu a ajuns în casele oamenilor sau pe străzile orașului, însă drumul terestru, unica opțiune de a ajunge în localitate, a fost complet acoperit de ape.

 Astăzi, odată cu premierul ungar au mers și un medic și o mașină de pompieri care a rămas izolată alături de cetățenii localității. Dacă va fi nevoie, va interveni și un elicopter pentru cei care au nevoie de intervenție medicală de urgență. 

Au luat decizia de a mobiliza un elicopter în acea zonă, în urma experienței de la inundațiile din 2013 atunci când un bărbat a avut nevoie să ajungă la spital cu o apendicită perforată. A fost un scandal amplu, atunci, pe această temă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close