Poliţia britanică a arestat sâmbătă dimineaţă doi bărbaţi după ce a efectuat o explozie controlată în timpul unei percheziţii la Manchester (nord-vestul Angliei), în cadrul anchetei privind atentatul comis în 22 mai în acest oraş şi soldat cu 22 de morţi şi 116 răniţi, transmite AFP.
Potrivit canalului de televiziune SkyNews, arestările de sâmbătă au avut loc în cartierul Cheetham Hill din Manchester. Cei doi bărbaţi arestaţi sâmbătă au vârste de 20 de ani şi 22 de ani.
Numărul persoanelor aflate în prezent în arestul poliţiei britanice în ancheta privind atentatul sinucigaş de la Manchester a ajuns astfel la 11. În total au fost arestate până acum 13 persoane, dar două - un băiat de 16 ani şi o femeie de 34 de ani - au fost puse în libertate la scurt timp după arestare.
În Libia, au fost arestaţi tatăl şi unul dintre fraţii lui Salman Abedi, autorul atentatului de la Manchester revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.
Vineri seară, şeful structurii antiteroriste a poliţiei britanice, Mark Rowley, a anunţat că s-au înregistrat 'progrese semnificative' în ancheta privind atentatul de la Manchester, o 'mare parte' a reţelei din care făcea parte autorul sinucigaş Salman Abedi fiind dezmembrată.
Rowley a adăugat că poliţia a revizuit măsurile de securitate pentru peste 1.300 de evenimente în întreaga ţară şi a subliniat că cetăţenii britanici trebuie să aibă 'încredere 100%' că poliţia face tot posibilul pentru a-i proteja.
Cea mai tânără victimă a atentatului din Manchesetr este Saffie Roussos (8 ani) din Lancashire, iar cea mai în vârstă Jane Tweddle-Taylor (51 de ani), din oraşul Blackpool. Cea de-a 22-a victimă a atacului a fost identificată drept Megan Hurley (15 ani), din localitatea Halewood (Merseyside, nord-vestul Angliei).
Dintre cei răniţi în atentat, 66 de sunt spitalizaţi, 23 fiind în stare critică.
Ancheta a relevat că Salman Abedi, născut în 1994 la Manchester din părinţi libieni care au fugit de regimul lui Muammar Gaddafi, a crescut într-un context familial jihadist. Bomba pe care a folosit-o era o încărcătură explozivă artizanală puternică, echipată cu un detonator sofisticat pe care tânărul kamikaze nu pare să-l fi conceput singur, potrivit unor experţi contactaţi de AFP.
În semn a de solidaritate cu britanicii, secretarul de stat american Rex Tillerson a efectuat vineri o vizită la Londra. El s-a declarat încrezător că 'relaţia specială' dintre SUA şi Marea Britanie va ajuta la 'surmontarea' incidentului 'deosebit de nefericit' referitor la scurgerile de informaţii, în presa americană, din ancheta efectuată de autorităţile britanice.
Suspendată de comun acord de premierul Theresa May şi liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn după atentatul de la Manchester, campania electorală pentru alegerile din 8 iunie s-a reluat într-un climat marcat de starea de alertă teroristă ridicată oficial la nivelul maxim, suplimentar faţă de forţele de poliţie fiind desfăşurate şi efective ale armatei.
Joi, vicepreşedinta Partidului pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP), Suzanne Evans, i-a transmis Theresei May că este 'parţial responsabilă' de atacul de la Manchester, ţinând cont de tăierile operate în bugetul forţelor de poliţie în perioada în care actualul premier a fost ministru de interne (2010-2016).
Numărul poliţiştilor britanici s-a redus cu circa 20.000 (14%) între anii 2009 şi 2016, potrivit Institutului de Studii Fiscale, un think-tank independent.
În semn de solidaritate cu cel mai greu loviţi de atentatul din 22 mai, sute de locuitori din Manchester au stat în ultimele zile la cozi lungi în faţa saloanelor de tatuaje pentru a-şi tatua logo-ul urbei din nord-vestul Angliei - o mică albină -, simbol al rezistenţei în acest oraş îndoliat în aceste zile. Banii astfel obţinuţi de saloanele de tatuaj vor fi donate familiilor victimelor atentatului.
De asemenea, marţi seară Liam Gallagher, fostul solist al trupei Oasis, va da la Manchester un concert, iar fondurile obţinute din vânzările de bilete vor fi oferite celor afectaţi de tragedia din 22 mai.