Sâmbătă, 2 februarie, Rusia va celebra 70 de ani de la sfârşitul Bătăliei de la Stalingrad, unul dintre punctele de cotitură din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Cu această ocazie, oraşul Volgograd se va numi din nou Stalingrad, iar în mai multe oraşe din Rusia vor circula autobuze cu chipul lui Stalin.
Oraşul şi-a recăpătat numele de Volgograd în 1961, după ce Uniunea Sovietică a iniţiat o politică de destalinizare, însă numele de Stalingrad a rămas pentru totdeauna în istorie, datorită uneia dintre cele mai mari bătălii din toate timpurile, în cursul căreia au murit peste un milion de oameni.
Din acest motiv, consiliul local a adoptat joi o măsură prin care numele de Stalingrad va fi folosit pe 2 februarie, pe 9 mai, Ziua Victoriei, şi în alte patru zile care au legătură cu bătălia care a durat de pe 21 august 1942 până pe 2 februarie 1943.
„Pe 2 februarie, la 70 de ani de la victoria în Bătălia de la Stalingrad, oraşul îşi va relua vechiul nume în toate manifestările oficiale. Desigur, doar pentru o zi", a precizat un membru al Dumei locale pentru ITAR-Tass.
Este de aşteptat ca preşedintele Vladimir Putin să fie prezent sâmbătă la comemorările de la Volgograd, festivităţile incluzând şi o paradă la care vor participa mai mulţi soldaţi îmbrăcaţi în uniformele Armatei Roşii.
„Bătălia de la Stalingrad este cel mai important simbol al Marelui Război Patriotic. Războiul este încă viu în memoria celor care l-au trăit şi a celor dragi lor. Patriotismul este o prioritate pentru autorităţile din prezent. Acestea nu vor să-şi amintească de anii '90 şi, din acest motiv, au ales trecutul sovietic”, a explicat istoricul Vitaly Dymarsky într-o discuţie cu AFP.
Tot cu această ocazie, în mai multe oraşe ale Rusiei vor putea fi văzute autobuze cu chipul fostului lider sovietic Iosif Stalin.
Iniţiativa se bazează pe donaţiile private şi pe sprijinul Partidului Comunist şi al altor organizaţii publice. Printre oraşele unde vor putea fi văzute "Autobuzele Victoriei" se numără Volgograd, St. Petersburg sau Chita.
Într-un interviu pentru ziarul Izvestia, Aleksey Roerich, coordonatorul proiectului, a dat asigurări că toate autobuzele folosite aparţin companiilor de transport private.
Chiar şi aşa, iniţiativa a dat deja naştere la controverse şi proteste în rândul activiştilor de dreapta şi al naţionaliştilor, însă organizatorii spun că acţiunea este legală.
„Nu desenăm svastici. Slavă Domnului, ideologia comunistă şi imaginea lui Stalin nu au fost oficial codamnate. Vrem doar să păstrăm în memorie victoria din cel de-Al Doilea Război Mondial şi pe oamenii care au contribuit la ea”, a precizat Roerich.