Noul președinte al statului asiatic Sri Lanka, Anura Kumara Dissanayake, de orientare politică de stânga și calificat drept „marxist” a fost învestit în funcție după ce a câștigat confortabil alegerile din această țară zdruncinată de grave probleme economice, relatează BBC.
Dissanayake, care se consideră pe sine un „peturbator” al stării de fapt actuale, ajunge să conducă țara asiatică într-o perioadă dificilă, dominată de o criză economică profundă și de proteste masive care au dus la prăbușirea mai multor guverne și la demisia si fuga intempestivă a fostului președinte Gotobaya Rajapaksa.
Alegerile de sâmbătă au fost primele din 2022, anul în care furia oamenilor s-a revărsat și a dus la prăbușirea guvernului și la plecarea președintelui din țară. Analiștii spun că alegerea lui Dissanayake reprezintă o respingere a corupției și a „capitalismului de cumetrie” care au dominat țara vreme de ani de zile.
„Trebuie să stabilim o nouă cultură politică curată. Mă angajez să fac asta. Vom face tot ce ne stă în putință să recâștigăm respectul și încrederea oamenilor în sistemul politic”, a declarat noul președinte după ce a fost învestit.
Noul președinte promite o „cultură politică curată”
În vârstă de 55 de ani, noul lider, cunoscut și după porecla AKD, le-a spus sri-lankezilor că „democrația nu se termină cu numirea unui lider”.
„Trebuie să consolidăm democrația și mă angajez să fac to ce-mi stă în putință să o apăr. Am mai spus-o și înainte – eu nu sunt un magician, sunt un cetățean obișnuit. Sunt lucruri pe care le știu și lucruri pe care nu le știu. Obiectivul meu principal este să-i adun pe cei cu cunoștințe și abilități și să-i ajut să ridice această țară”, a mai spus el.
Dissanayake a primit o binecuvântare budistă după ce și-a încheiat discursul. Reprezentanții celorlalte culte din Sri Lanka – islam, hinduism și creștinism – au fost și ei prezenți la ceremonie, pentru a accentua faptul că noul președinte pun preț pe diversitate.
În timpul campaniei, noul președinte le-a promis votanților o mai bună guvernare și măsuri dure anti-corupție. A promis să dezvolte economia sri-lankeză în domeniul manufacturii, agriculturii și IT.
A promis, de asemenea, să continue acordul cu IMF pentru a scoate Sri Lanka din criza economică masivă în care se află dar reducând și impactul pe care măsurile de austeritate îl au asupra celor mai săraci oameni din țară.
La puțin timp după ceremonia de învestire, premierul Dinesh Gunawardena a demisionat, pregătind calea pentru dizolvarea parlamentului.