Antena 3 CNN Externe Sri Lanka. Atac aerian sinucigaş în capitala Colombo

Sri Lanka. Atac aerian sinucigaş în capitala Colombo

Sri Lanka. Atac aerian sinucigaş în capitala Colombo
21 Feb 2009   •   11:47

Rebelii separatişti tamili din Sri Lanka, aproape nimiciţi de forţele guvernamentale, au ripostat vineri printr-un atac aerian sinucigaş asupra capitalei ţării, Colombo. Cei doi piloţi separatişti şi-au pierdut viaţa şi 50 de oameni au fost răniţi.
Vineri seară, curentul electric a fost întrerupt, pe neaşteptate, la Colombo, oraş cu 500.000 de locuitori. Aeroportul internaţional a fost închis iar apărarea anti-aeriană a deschis focul din mai multe puncte. Armata a anunţat mai târziu că la atac au luat parte două avioane. Unul dintre ele a fost doborât iar al doilea, care avea la bord o bombă, a lovit în plin sediul Trezoreriei, lângă cartierul general al aviaţiei militare. Clădirea a fost serios avariată.
Separatiştii tamili luptă, de mai bine de trei decenii, pentru un stat independent în nord-estul ţării, unde sunt majoritari. Războiul a făcut sute de mii de victime. Rebelii dispun de câteva avioane uşoare, de origine cehă, aduse clandestin, demontate, în Sri Lanka şi apoi reasamblate.
Forţele guvernamentale au afirmat, în ultimele zile, că i-au învins aproape total pe separatişti. Sute de mii de localnici sunt prinşi între două focuri, în zona de conflict. Organizaţiile umanitare îi acuză pe militari că au ucis cu bună ştiinţă sute de civili. Atacul de vineri a coincis cu manifestaţii de protest ale exilaţilor tamili în faţa Casei Albe şi a sediului ONU din Geneva.
Manifestanţii au acuzat guvernul de la Colombo de genocid şi i-au cerut preşedintelui american Barack Obama să-i pună capăt. Ei au depus o plângere penală, pentru genocid, împotriva ministrului sri-lankez al Apărării, care are şi cetăţenie americană.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close