Antena 3 CNN Externe Srebreniţa. Rudele dau în judecată Olanda şi ONU

Srebreniţa. Rudele dau în judecată Olanda şi ONU

Srebreniţa. Rudele dau în judecată Olanda şi ONU
04 Iun 2007   •   22:59

Familiile victimelor masacrului de la Srebreniţa din timpul războiului civil din Bosnia vor să dea în judecată statul olandez şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Bosniacii acuză că, acum 12 ani, militarii olandezi din forţele de pace au permis trupelor sârbeşti să-i ucidă pe musulmani. Ei susţin că ONU şi guvernul de la Haga au caută să ţină secretă întreaga afacere.

Peste 200 de femei bosniace, rude ale musulmanilor ucişi la Srebreniţa, au mers în faţa biroului premierului Olandei. Protestatarele au acuzat că, în 1995, când Srebreniţa era asediată de sârbi, olandezii au refuzat un ajutor aerian chiar pentru trupele lor de pace, care protejau enclava. Au permis astfel trupelor sârbeşti să pătrundă nestingherite în zonă şi să ucidă între 8 şi 10.000 de musulmani.

Bosniacii sunt furioşi şi pe Organizaţia Naţiunilor Unite, sub mandatul căreia era desfăşurată misiunea soldaţilor olandezi. Familiile a peste 6.000 de victime ale genocidului de acum 12 ani vor să li se facă dreptate în justiţie. Asediul de la Srebreniţa e una din cele mai violente bătălii din timpul războiului civil din Bosnia, din 1992 - 1995. Iniţial protejată de trupele olandeze, înarmate doar cu armament uşor, enclava a căzut în mâinile sârbilor, care au comis unul din cele mai mari masacre de după cel de-al II-lea război mondial.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close