Antena 3 CNN Externe Srebrenica - la 13 ani de la masacru (VIDEO)

Srebrenica - la 13 ani de la masacru (VIDEO)

Srebrenica - la 13 ani de la masacru (VIDEO)
11 Iul 2008   •   11:54

Peste trei sute de victime ale masacrului de la Srebrenica, care au fost identificate în urma testelor ADN, au fost înhumate într-o localitate din estul Bosniei. Vineri, au avut loc ceremonii speciale, la comemorarea a 13 ani de la masacrul în care au fost ucişi 8.000 de oameni. Încă de la primele ore ale dimineţii, mii de oameni s-au îndreptat către cimitirul din Potocari, din apropiere de Srebrenica, pentru a participa la comemorări.

Autorităţile au sporit măsurile de securitate în zonă. Peste 1.500 de poliţişti au patrulat pe străzi, pentru a preveni eventuale incidente. O slujbă specială a fost ţinută în memoria victimelor.



Masacrul de la Srebrenica este cel mai grav de după cel de-al doilea Război Mondial. Nu se ştie nici acum cu exactitate numărul musulmanilor ucişi. Până în prezent, aproximativ 2.900 de victime, deshumate din zeci de gropi comune şi identificate pe baza testelor ADN, au fost înhumate în cimitirul din Potocari.

În iulie 1995, în doar câteva zile, naţionaliştii sârbi i-au executat pe majoritatea bărbaţilor musulmani din Srebrenica. Enclava Srebrenica era pe atunci sub protecţia forţelor ONU, iar rudele celor morţi acuză organizaţia că nu a făcut nimic pentru a opri crimele. Cei care au comandat masacrul, foştii lideri sârbi bosniaci Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, se află încă în libertate şi sunt daţi în urmărire internaţională.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close