Antena 3 CNN Externe Sportivi nord-coreeni pedepsiți pentru selfie-ul viral de la Paris cu "inamicii" din Coreea de Sud. Ce vor păți pentru că au râs

Sportivi nord-coreeni pedepsiți pentru selfie-ul viral de la Paris cu "inamicii" din Coreea de Sud. Ce vor păți pentru că au râs

sportivi nord-coreeni si sud-coreeni la olimpiada
Un selfie al jucătorilor de tenis de masă nord-coreeni şi sud-coreeni, la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, împreună pe acelaşi podium, a devenit viral. FOTO: Hepta
de Georgiana Marina    |    27 Aug 2024   •   09:53

Doi sportivi nord-coreeni care au fost medaliați la tenis de masă la Jocurile Olimpice de la Paris vor fi pedepsiți pentru că au făcut selfie pe podium cu  rivalii lor sud-coreeni și chinezi și au zâmbit. De altfel, toți sportivii care au concurat vor fi evaluați pentru a se stabili dacă au fost „contaminați” ideologic cât au stat în străinătate, scrie Daily NK.  

Sportivii nord-coreeni care au concurat la Jocurile Olimpice de vară de la Paris sunt evaluați cu atenție pentru eventuale schimbări ideologice. O sursă de rang înalt din Phenian a declarat pentru Daily NK că sportivii și membrii comitetului olimpic nord-coreean au fost supuși unei revizuiri ideologice la Phenian după ce s-au întors acasă pe 15 august.

În Coreea de Nord, sportivii care participă la competiții internaționale trec prin trei runde de evaluare, care sunt efectuate de Comitetul Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, Ministerul Culturii Fizice și Sportului și chiar de sportivii care critică acțiunile altor sportivi. Atleții olimpici de anul acesta nu fac excepție.

„Evaluarea începe în momentul în care sportivii se întorc acasă”, a explicat sursa. Referirea la „epurarea ideologică” reflectă modul de gândire din Coreea de Nord unde se consideră că petrecerea timpului în străinătate poate „contamina” oamenii sub forma expunerii la culturi nonsocialiste.

Înainte de a pleca la Jocurile Olimpice de la Paris, sportivilor li s-a interzis să ia legătura cu atleți străini, inclusiv sportivii sud-coreeni. Drept urmare, sportivii care au încălcat această interdicție pot fi pedepsiți.

De asemenea, și sportivii care au avut rezultate slabe pot fi criticați sau pedepsiți. În trecut, sportivii care nu au atins așteptările de performanță au fost condamnați la câteva luni de muncă neplătită.

Sportivii nord-coreeni care intră în contact cu sportivi din alte țări trebuie să-și recunoască greșeala în cadrul sesiunilor dacă doresc să evite consecințele politice și juridice în viitor.

Doi sportivi pot fi pedepsiți pentru selfie-uri

Sursa citată a declarat pentru Daily NK că oficialii partidului au primit un raport care conținea o evaluare ideologică negativă a sportivilor de tenis de masă Ri Jong Sik și Kim Kum Yong, care au concurat la categoria dublu mixt la Jocurile Olimpice. Ri și Kim, care au câștigat medalia de argint în cadrul evenimentului, au ajuns în atenția întregii lumi după ce au făcut selfie-uri cu rivalii lor sud-coreeni și chinezi la Jocurile Olimpice.

Momentul în care Ri și Kim își fac un selfie pe podium cu sud-coreeni Lim Jong-hoon și Shin Yu-bin, medaliați cu bronz, și chinezi Wang Chuqin și Sun Yingsha, medaliați cu aur, a fost considerat unul emoționant în toată lumea, fiind inclus într-un top zece al scenelor speciale de la Jocurile Olimpice.

Oficialii nord-coreeni au considerat însă că sportivii nord-coreeni au greșit, iar gestul lor ar putea să îi coste scump. Ri și Kim au fost criticați pentru că „zâmbeau” în timp ce stăteau lângă sportivii din Coreea de Sud, pe care autoritățile nord-coreene i-au numit inamicul numărul unu al țării.

Rămâne de văzut dacă autoritățile nord-coreene îi vor pedepsi pe cei doi sportivi sau dacă ei vor scăpa doar cu avertisment sau mustrare.

Un rezultat al evaluărilor e așteptat într-o lună.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close