Antena 3 CNN Externe Spitalele din nordul Israelului mută pacienţii în adăposturi subterane, de teama bombardamentelor: „De un an lucrăm sub pământ”

Spitalele din nordul Israelului mută pacienţii în adăposturi subterane, de teama bombardamentelor: „De un an lucrăm sub pământ”

Laurențiu Rădulescu
1 minut de citit Publicat la 14:46 23 Sep 2024 Modificat la 17:43 23 Sep 2024
spital din israel
Majoritatea secţiilor din marile spitale au fost mutate în buncăre, de teama bombardamentelor. FOTO: Getty Images

În nordul Israelului medicii lucrează în subteran. Majoritatea secţiilor din marile spitale au fost mutate în buncăre, de teama bombardamentelor. Au fost făcute rezerve de apă, sânge şi mâncare. Printre cei care se află acolo sunt şi români. Șefa secţiei de Terapie Intensivă a celui mai mare spital din Naharya, aflat la opt kilometri de linia frontului, a povestit în exclusivitate pentru Antena 3 CNN că „în toate aceste luni s-a tras” în zonă și că în spital sunt în siguranță.

„La ora actuală nu ştim când, dacă este sigur, întrebarea este când. Noi ne continuăm munca în subteran. Astăzi stăteam de vorbă cu o familie care a avut copilul aici şi care merge acasă după trei luni şi mi-a zis cel mai bun lucru: „Când intrăm în secţie uităm că este război”. Tot spitalul este sub pământ. Nu ne lipseşte absolut nimic. Avem nevoie de electricitate, de oxigen, de medicamente, avem nevoie de mâncare pentru oamenii care lucrează. Avem nevoie de lapte de mamă pentru copilaşi”, a povestit Sheer Wered- şefa secţiei ATI neonatologie-Centrul Medical Galileea, pentru Antena 3 CNN.

Șefa secției ATI a mai spus că „sunt apărați” și că atunci când „ești într-o secție nu ți se poate întâmpla nimic”.

„Suntem la opt kilometri de graniţă. În toate aceste luni s-a tras”, a mai adăugat ea.

„De aproape un an lucrăm sub pământ. De aproape un an suntem un spital subteran şi majoritatea secţiilor medicale sunt acolo. Suntem pregătiţi şi facem multe exerciţii despre care ştiţi. Avem 450 de paturi sub pământ. Doar 40% dintre paturi pot primi pacienţi. Pe restul le economisim, dacă se întâmplă ceva rău”, a mai povestit un alt medic, Gal Zaid.

×
Parteneri
x close