Se credea inițial că oligarhii ar fi cei care vor duce la încheierea domniei lui Putin. Mai apoi, s-a vorbit şi de aşa-numiţii "siloviki", oficiali de frunte din serviciile de securitate și forțele de ordine de la Moscova.
Analiștii susțin însă că, în afară de oligarhi şi siloviki, cercul de putere de la Kremlin ar mai cuprinde un grup mult mai puternic și mai influent.
Experții citați de The Sun indica șase oameni, toți foști spioni, care ar dispune de puterea necesară pentru a-l îndepărta pe Putin de la conducere.
Alexander Bortnikov
Primul pe listă este Alexander Bortnikov - șeful FSB al Rusiei. Acesta îl cunoaște pe Putin încă din anii 1970, când ambii au slujit în fostul KGB. El controlează mii de oameni, acoperind totul, de la combaterea terorismului până la intimidarea partidelor de opoziție.
Serghei Chemezov
Serghei Chemezov, şeful companiei de apărare de stat Rostec, este un al doilea pion important din anturajul lui Putin. Chemezov a fost impreuna cu Putin în Germania de Est în anii 80, când ambii erau în KGB. A devenit foarte bogat prin legăturile sale cu Putin, adunând iahturi de lux, precum și o serie de vile spaniole.
Serghei Narâshkin
Din cercul interior al lui Putin mai face parte şi Serghei Narâshkin - șef al serviciului de informații externe al Rusiei. El a lucrat cu Putin din anii 90, când președintele era viceprimar al Sankt Petersburgului.
Nikolai Patrushev
Un alt om extrem de influent de la Kremlin este şi Nikolai Patrushev - Șeful consiliului de securitate al Rusiei. Si Patrushev îl cunoaște pe Putin încă din anii 70. Este acuzat că a organizat asasinarea, în 2006, la Londra, a fostului spion rus Alexander Litvinenko.
Igor Sechin
Igor Sechin, considerat "adjunctul de facto" al lui Putin, este o altă persoană care, la un moment dat, ar putea duce la răsturnarea regimului lui Putin. Sechin este șeful companiei petroliere de stat Rosneft, pe care chiar Putin i-a dăruit-o.
Serghei Şoigu
Şi, în sfârşit, Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării. El merge regulat la vânătoare și la pescuit cu Putin. Este văzut de unii ca un potențial succesor. În urma invaziei dezastruoase a Ucrainei, acesta nu a fost văzut în public mai mult de o lună, stârnind zvonuri că ar fi fost exclus.
Presa internațională speculează că, deși deocamdată îi stau alături, toţi aceşti puternici prieteni ai lui Putin pot, la o adică, să se înfurie din cauza banilor pierduti ca urmare a războiului și a sancțiunilor aspre. Aceștia ar putea acționa dacă Putin pluseaza in războiul în Ucraina - cum ar fi lansând o lovitură nucleară - sau încercând să provoace o țară NATO și să transforme conflictul în cel de-al treilea război mondial.