Caz de spionaj la nivel înalt fără precedent în Italia. Un fost poliţist şi şeful unei agenţii de detectivi particulari sunt acuzaţi că au organizat o vastă reţea de hackeri care din anul 2022 au început să spargă bazele de date ale celor mai importante instituţii, printre care Procuratura de la Milano, Genova sau Torino, Ministerul de Interne, dar şi Comandamentul Forţelor Armate. Jackerii susțin că au intrat în posesia a 800.000 de documente secrete.
Şefii reţelei îşi propuneau să controleze Italia cu ajutorul datelor sensibile şi clasificate pe care le aveau şi prin care îşi doreau să deţină controlul asupra politicienilor şi oamenilor de afaceri italieni. Fostul poliţist ameninţă din închisoare că deţine 800.000 de documente importante stocate pe un hard disk. Suspecţii se lăudau că pot interveni în anchete şi procese, dar şi să influenteze alegerile. În plus aveau legături şi cu diverşi ziarişti importanţi cărora le ofereau ponturi despre diverse subiecte şi acces la documente clasificate.
Conform La Repubblica, inginerul hacker al reţelei lucra pentru o societate de securitate a datelor care avea contracte cu cele mai importante instituţii, printre care Ministerul de Interne sau Comandamentul Forţelor Armate. În plus şefii reţelei îşi propuneau să cumpere aparatură specializată în localizarea telefoanelor celulare. Ba chiar se pare că suspecţii reuşiseră să spargă emailul Preşedintelui Italiei Sergio Mattarella.
Procurorii susţin că membrii reţelei aveau legături atât cu mafia, cât şi cu serviciile secrete italiene, dar şi din străinătate şi cercetează dacă nu cumva aceştia au vândut deja date importante în afara ţării şi iau în calcul că toate informaţiile delicate pe care le deţin ar fi stocate într-o bancă de date din străinătate.
Reacţiile politicienilor nu au întârziat să apară. Premierul Italiei, Giorgia Meloni a declarat: "Investigațiile spun că dosarul asupra mea a început deja de la sfârșitul guvernării Draghi când s-a înțeles că aș fi putut ajunge la guvernare. Mă aștept ca justiția să ajungă până la capătul reţelei. Nici un stat de drept nu poate tolera așa ceva".
Despre caz a vorbit și ministrul Apărării Guido Crosetto: "Democraţia este în pericol. Parlamentul trebuie să acţioneze".