Numărul deceselor provocate de gripa nouă a depăşit 10.000 în întreaga lume, potrivit celui mai recent bilanţ realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, deşi gerul năprasnic din acestă perioadă ar trebui să scadă viteza de propagare a virusului pandemic, spun specialiştii.
Problema este că temperaturile foarte scăzute acţionează ca un catalizator, când vine vorba de răspândirea infecţiei la bolnavii cronici. Altfel spus, pe măsură ce frigul creşte, vulnerabilitatea acestora în faţa virusului gripal este mai mare. Iar un număr mare al îmbolnăvirilor atrage după sine şi un număr mai crescut al deceselor în rândul celor care suferă de boli cronice.
În aceste condiţii, vaccinarea trebuie să devină o prioritate în rândul celor care au un sistem imunitar slăbit de boală. O altă categorie care trebuie să ia în calcul imunizarea prin vaccin este cea a celor care şi-au propus să călătorească, în următoarea perioadă, în zonele unde au fost confirmate cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu gripa nouă.
Potrivit datelor oficiale, România se numără printre ţările europene cu cel mai mare număr de decese înregistrate în acestă săptămână, alături de Grecia, Ungaria şi Italia. Pe primul loc în topul ţărilor cel mai puternic afectate de gripa de tip nou este Marea Britanie, cu aproape 300 de victime.
Antena 3